Sjukhuschefer köpte privat rehabplats åt Lennart, 66

1 av 2 | Foto: ”Jag behövde en riktig rehab, men det fanns inte”, säger Lennart Sjögren.
NYHETER

Lennart Sjögren, 66, var förlamad efter en akut diskbråcksoperation.

Men när det visat sig att landstinget inte hade rehabiliteringsplatser skickade sjukhuscheferna honom till en privat klinik.

– Hade jag inte fått den behandlingen hade jag inte varit på benen igen, säger Lennart Sjögren till Aftonbladet.

En fredag i februari kände Lennart Sjögren i Angered att det gjorde ont i ryggen.
När måndagen kom gjorde det fortfarande ont så han sjukanmälde sig från jobbet som renhållare på Renova.

På tisdagen fick han åka ambulans och opereras akut för diskbråck.

– Jag vaknade upp och var förlamad i benen. Det var en enorm chock för mig. Jag behövde en riktig rehab, men det fanns inte, säger Lennart Sjögren.

Krävdes tidiga åtgärder

För att han skulle få tillbaka motoriken krävdes tidiga åtgärder.

Enhetschefen på ortopedavdelningen 16 vid Sahlgrenska sjukhuset, Anders Danemo, hade kontaktat alla möjliga instanser inom landstinget. Men fått nej, med svar att de inte hade plats eller några resurser. Och stadsdelsnämnden i Angered ville inte betala för bassängträning på Dalheimers hus i Göteborg.

I fem veckor låg Lennart Sjögren på avdelning 16 utan att något hände.

Sista möjligheten var placering på korttidsboende. Men det saknade erfarenhet att rehabilitera patienter med ryggskador.

– Det är inte kvalificerad vård i min värld, det är minsta möjliga vård, säger Anders Danemo till Aftonbladet.

Kontaktade privatklinik

Tillsammans med sektionschefen Per Bergh tog Anders Danemo beslutet att kontaktade privatkliniken Fryk center i Torsby, Värmland. De fick beskedet att Lennart Sjögren kunde komma dit.

– Tyvärr, så gjorde jag det i den ordningen att jag låste platsen, skickade patienten inom loppet av två dagar och sen kontaktade jag min verksamhetschef. Det kan man säga är inte korrekt, men det är inte otänkbart att jag fått nej där också, säger Anders Danemo.

Kostnaden för en månad på privatkliniken i Torsby blev 93 000 kronor – en nota som landstinget nu betalat.

– Annars hade jag legat i fem veckor till på Sahlgrenska. Jag kostade dem 6000 om dagen och hade de inte gjort detta hade jag kostat samhället 200 000 och aldrig kommit på benen igen, säger Lennart Sjögren till Aftonbladet.

”Hade aldrig behövt hända”

Anders Danemo har varit enhetschef på Sahlgrenska sedan drygt 15 år tillbaka. Och han berättar om att vården under samma period har minskat antalet rehabiliteringsplatser. Och han hoppas att den ovanliga åtgärden leder till en debatt om vården i Västra Götaland.

– Poängen är att detta hade aldrig behövt hända om vi hade haft vård att tillgå. Vi hade inte behövt ta det beslutet. Men samtidigt kan vi inte ha handlingsprogrammet om god vård som det heter och inte tillse att vi erbjuder god vård till patienten. Oavsett om det är offentlig eller privat vård.

Efter två veckor i Torsby kunde Lennart Sjögren gå med rollator. I dag klarar han sig med enbart gångstavar som hjälpmedel.

– Hade de inte vågat ta detta beslutet, Anders och Per, så hade jag nog aldrig kommit tillbaka. Jag hade suttit i rullstol och jag vet inte hur mitt liv hade blivit då, säger han.