Ekeroth upptaxeras för Avpixlatdonationer

Donationer till den främlingsfientliga sajten Avpixlat har under åren strömmat in på SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroths privata konto.

Nu har han åkt på ännu en skattesmäll.

Enligt Skatteverket har han inte kunnat verifiera utgifter på närmare en kvarts miljon.

På två år har insamlade pengar, totalt 456 000 kronor, gått rakt in på Kent Ekeroths bankkonto.

Enligt hans egen förklaring till Skatteverket har upplägget gjorts för att personerna bakom den främlingsfientliga sajten ska kunna vara anonyma.

Enligt Skatteverket handlar det till större delen om näringsverksamhet som ska beskattas.

I juni upptaxerades Ekeroth med drygt 160 000 för inkomstår 2011.

Skänker pengar till Avpixlat

Nu har Skatteverket upptaxerat honom med ännu mer för inkomstår 2012.

Aftonbladet kunde i oktober avslöja hur närmare 300 personer mer eller mindre regelbundet skänker pengar till Avpixlat, flera har haft stående överföringar på 100 kronor och mer per månad.

Redaktionen har gjort sig känd för främlingsfientlighet och på sajten publiceras en mängd rasistiska kommentarer.

Avpixlat har också publicerat en film på en våldtäkt där offrets ansikte visats helt öppet och hängt ut minderåriga brottsoffer med namn och bild.

Inför Skatteverkets beslut den 15 november har Ekeroth fått lämna detaljerade uppgifter om hur mycket som samlades in 2012.

"Vid genomgång av lämnade uppgifter har Skatteverket funnit att utgifter avseende ett belopp om 230 000 kr inte kan verifieras. Du har godtagit att detta belopp beskattas som överskott av enskild näringsverksamhet.

"Du får mejla frågor"

Efter ett schablonavdrag påförs han nu inkomster på 184 000 kronor för förra året.

Insamlande pengar till Avpixlat går nu inte längre via SD-riksdagsledamotens konto, utan till en ideell förening som bildades i somras.

Kent Ekeroth har överklagat Skatteverkets beslut för inkomstår 2011, men kommer inte att överklaga skatteverkets beslut för 2012.

Vad anser du om beslutet?

– Helt väntat, planerat och godtagbart. Det är för övrigt sista gången det kommer hända eftersom allt nu sker genom en förening jag har bildat, uppger Kent Ekeroth via ett mejl till Aftonbladet.

Publisert: