Så blir SJ:s sparpaket

avIda Gustafsson, Johan Stambro

1 av 4
Aftonbladet kunde i går kväll avslöja krisdrabbade SJ:s omfattande sparpaket. Enligt källor kommer flera hundra anställda att ­förlora jobbet och sparkraven kan också påverka ett stort antal resebutiker. I dag ska SJ offentliggöra sina planer och informera personalen.

Aftonbladet avslöjade i går att hundratals SJ-anställda kommer att få gå när ett sparpaket lanseras i dag.

I dag informeras de anställda om sparplanerna och det är 400 personer som får gå.

– Det här är naturligtvis en väldigt jobbig period för SJ och våra anställda, säger SJ:s vd Crister Fritzson till TT.

I december förra året avslöjade Sydsvenskan att SJ ska spara en miljard på tre år. Och att var tionde av SJ:s 4000 anställda kommer att få gå. Under förmiddagen i dag informeras de anställda om sparplanen.

Resebutiker läggs ner

SJ:s sparpaket innebär att 400 anställda kommer att få gå, runt 200 personer berörs på huvudkontoret i Stockholm. Men även administrationspersonal i Göteborg, Malmö och Krylbo berörs.

Men även anställda på resebutiker och callcenter runt om i landet berörs av sparpaketet. Av totalt 24 resebutiker kommer 18 att läggas ner, totalt rör det sig om 68 tillsvidareanställda.

Tidigare uppgifter som Aftonbladet hade om att callcentret i Ånge berörs av varsel, var felaktig. I ett pressmeddelande skriver SJ att bolaget beslutat att koncentrera kundtjänstverksamheten till Ånge. Och att det i stället är callcentret i Tranås med 95 anställda som läggs ner.

”Jobbig period”

Utöver de 400 varslade berörs 53 tidsbegränsade anställda inom försäljningen. Enligt SJ säljs 9 av 10 biljetter via digitala kanaler och ombud.

I maj beräknas den nya organisationen att vara på plats.

– Vi börjar nu förhandla med facket. Vi kommer titta på olika paket och erbjudanden för dem som slutar. Det här är naturligtvis en väldigt jobbig period för SJ och våra anställda, säger Crister Fritzson till TT.

Aftonbladet söker SJ för en kommentar.