Het debatt mellan Löfven och Reinfeldt

avPär Karlsson

NYHETER

Det blev en tuff drabbning mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) i kvällens Agenda i SVT.

S-ledaren anklagade regeringen för helt ha lämnat game-over skolfrågan.

– Jag tycker vi ser en regering som håller på och kapsejsar inför svenska folket, säger han.

Det blev en hård drabbning mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och S-ledaren Stefan Löfven när de i kväll drabbade samman i supervalårets första duell i SVT:s Agenda.

Debatten tog sin början i skolfrågan som diskuterats flitigt på sistone. Både Alliansen och Socialdemokraterna har den senaste tiden lagt fram flera förslag på området, många av dem slående lika. Löfven gick direkt till attack mot regeringen som han menar är ansvarig för de sjunkande resultaten i skolan.

– De börjar dumpa allt mer av sin egen politik och litar på vår politik. Jag tycker vi ser en regering som håller på och kapsejsar inför svenska folket. Det är väl så nära game-over man kan komma nu, sa Lövfen.

Reinfeldt: S närmar sig oss i skolfrågan

Fredrik Reinfeldt lyfte i stället fram att både regeringen och S tycker lika i utbildningsfrågorna.

– Skolan är en av våra viktigaste verksamheter vi har i samhället. Vi måste få bättre resultat. Det är bra för svenska folket om vi tycker ganska likadant, vilket vi gör, sa statsministern.

Han menade dock att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är inne på ett helt annat spår som ligger långt mer till vänster.

– Ni har närmat er oss men inte fått med er era vänner i V och MP. Men vi behöver inte stå här och låtsas som att vi inte är överens när vi är det.

Debatten tände på jobbfrågan

Debatten skiftade sedan till att handla om jobbfrågan. Statsministern var hård i sin kritik mot att S vill slopa de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga och den halverade restaurangmomsen.

– Det är klart att det påverkar om man ökar kostanderna. Från första juli så gäller tio procents arbetsgivaravgift för den som anställer någon under 23 år. Du går till val på att tredubbla det. Du hävdar att man kan kraftigt kan öka beskattningen på arbete utan att det har någon effekt, sa Reinfeldt.

Men Löfven menade dock att verkligheten är en annan när det gäller arbetsgivaravgifterna:

– Alla utomstående bedömare säger att de här har gett väldigt få jobb. Det är dyra åtgärder som är ineffektiva. De riktar in sig på de som redan har jobb. Jag vill prioritera de som inte har jobb.

Reinfeldt anklagade också S för att ha stora miljardhål i sin budget för 2014.

– Ni har satt 16 miljarder i budget för över 27,5 miljarder i satsningar, sa han i "Agenda".

Löfven menade dock att så inte alls var fallet.

– Så är det inte. Det går jättelätt att kolla, vi kommer att ge ut budgeten till medier sen.