Tårgas mot demonstranter i Paris – 500 gripna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen använder tårgas mot demonstranter i Paris.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Polisen använder tårgas mot demonstranter i Paris.
Kravallpolis möter Gula västar på Champs-Élysées.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Kravallpolis möter Gula västar på Champs-Élysées.
Skyltfönster spikas igen på Champs-Élysées inför helgen.
Foto: François Mori/AP/TT
Skyltfönster spikas igen på Champs-Élysées inför helgen.
Foto: Michel Euler/AP/TT
En demonstrant med ett porträtt på president Macron på Champs-Élysées.

Fransk polis använder tårgas mot demonstranter och hundratals har gripits i nya oroligheter i Paris.

Delar av den franska huvudstaden ligger öde sedan turistattraktioner och affärer stängts, och turister och boende uppmanats hålla sig inomhus.

Omkring 1 500 demonstranter har samlats vid paradgatan Champs-Élysées i Paris, enligt polisen. Drygt 200 av dem har gripits. Polisen har hittat hammare, basebollträn och bouleklot av metall som demonstranterna beväpnat sig med, säger polisens talesperson.

Totalt har fler än 500 personer gripits i Paris, skriver Le Monde.

Förra helgen utbröt kaos på och omkring Champs-Élysées, när demonstranter från den rörelse som kallas Gula västarna drabbade samman med polis. Affärer plundrades och bilar stacks i brand.

Kontrollerar väskor

Murielle Collaud, schweiziska som bor nära Champs-Élysées, berättar på morgonen om folktomma gator, stängda affärer och restauranger, och en spänd väntan på nya våldsamma protester.

– Efter förra lördagen är alla boende här rädda. Demonstranterna satte eld på byggnader och bilar på vår gata, krossade fönster och vandaliserade banker. Vi vet inte vad som kommer att hända i dag, eller vem vi som bor här ska kontakta för att få skydd. Många säger också att det kommer att bli ännu våldsammare i dag, säger hon till TT.

På morgonen har hon mötts av poliser vid torget Place du Trocadéro.

– De kontrollerar väskor, men det verkar inte särskilt välorganiserat, tillägger hon.

Inga bilar fanns då på gatorna och få människor hade vågat sig ut till fots.

Eiffeltornet, Louvren och flera andra stora turistattraktioner har stängts.

"Ett monster"

Enligt inrikesminister Christophe Castaner väntas färre demonstranter den här helgen, men bland dem många extremt våldsamma individer. Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen, enligt polisen.

– De här senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, säger Castaner och uppmanar fredliga demonstranter att inte beblanda sig med "huliganer".

Ungefär 90 000 poliser är i tjänst i hela landet, omkring 8 000 av dem i Paris.

– Vi gör allt vi kan för att det ska bli en dag utan våld i dag, så att dialogen som vi påbörjat den här veckan kan fortsätta under bästa möjliga omständigheter, säger premiärminister Édouard Philippe i fransk tv.

Regeringen backade

Missnöjet började med planerade prisförändringar på fossila bränslen. Men de skattehöjningar det handlade om – 4 cent (40 öre) per liter bensin och 7 cent (70 öre) per liter diesel – är nu tillbakadragna av regeringen. Däremot återstår ett allmänt missnöje kring att president Emmanuel Macron går för fort fram med sina reformer.

Macron har hållit en mycket låg profil den senaste tiden och låtit premiärministern sköta krishanteringen utåt.

Och kanske börjar eftergifterna ge resultat. Enligt de senaste opinionsmätningarna sjunker stödet för Gula västarna.

I den belgiska huvudstaden Bryssel har polisen gripit omkring 70 personer inför liknande protester som de franska Gula västarnas. Området där EU-kommissionen och EU-parlamentet har sitt högsäte har spärrats av i förebyggande syfte.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN