Tiotusentals deltog i Gula västarnas protest – över 700 gripna

Polisen sköt tårgas mot demonstranterna

avEbba Thornéus, TT

Vreden har växt sig allt starkare i Frankrike efter förra helgens demonstrationer.

Tiotusentals protesterade under lördagen över hela landet och runt 700 personer greps i samband Gula västarnas nya demonstrationer.

Tv-bilder visade hur polisen sköt tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna.

Efter förra helgens våldsamma upplopp då demonstranter ur protestgruppen Gula västarna drabbade samman med polis har nya jätteprotester brutit ut i Paris.

Enligt vice inrikesministern Laurent Nunez deltog 31 000 personer i proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer på flera platser runtom i landet på lördagen.

Under förmiddagen kom den första rapporten om oroligheter i den franska huvudstaden, vilket fortsatte under hela eftermiddagen.

Tv-bilder från Paris visade hur polisen sköt tårgas mot demonstranter och hur demonstranter och polis drabbade samman på centrala platser i huvudstaden.

Enligt Aftonbladets reporter Gustaf Tronarp som var på plats i Paris under lördagen ska flera personer ha blivit skadade i samband med demonstrationerna.

1 av 14 | Foto: ANDREAS BARDELL

Oroligheterna i landet är de värsta sedan studentrevolten 1968, och närmare 90 000 poliser hade under lördagen kallats på olika platser i landet.

Omkring 8 000 poliser är på plats i Paris.

Både Eiffeltornet och Louvren höll stängt samt ett hundratal butiker runt paradgatan Champs-Elysées efter att affärer plundrades och bilar stacks i brand under förra helgen

Även konserter och idrottsevenemang som fotbollsmatcher har ställts in.

UD uppmanar till försiktighet

Både höger- och vänsterextremister samt kriminella gäng deltog i våldsamheterna i Paris förra helgen och den franska inrikesministern Christophe Castaner har varnat för att ”ultravåldsamma människor” var på plats även under lördagen.

– De här senaste tre veckorna har ett monster uppstått, som rymt från sina skapare, har Castaner tidigare sagt i ett uttalande.

Sedan protesterna inleddes den 17 november har totalt fyra personer dött och hundratals skadats och gripits.

Svenska UD gick på fredagen ut och uppmanade svenskar i Paris att iaktta försiktighet.

Minst 278 personer greps inför demonstrationerna som kallas ”den fjärde akten” uppger nyhetsbyrån AFP med hänvisning till franska polisen under lördagsmorgonen.

Senare under dagen meddelade den franska polisen att närmre 700 personer gripits.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Omfattande protester mot Macron

Det var i slutet av november som protesterna inleddes av gruppen som kallas ”Gula västarna”. Detta efter att den franska regeringen beslut att höja skatten på bränsle.

Protesterna har därefter växt och missnöjesyttringar har kommit att omfatta mer än bensin- och dieselskatten.

Trots regeringens besked om att tills vidare stoppa skattehöjningarna som var tänkt att börja gälla i januari nästa år har missnöjet fortsatt att eskalera – framförallt mot Frankrikes president Emmanuel Macron som anses går för fort fram med sina reformer.

Macron själv har hållit en mycket låg profil den senaste tiden och låtit premiärministern sköta krishanteringen utåt.

Under veckan har elever på flera hundra högstadie- och gymnasieskolor runt om i Frankrike deltagit i protester mot regeringens utbildningsreform och till stöd för Gula västarna.

Gripit 12-åring

Under torsdagen spreds en mobilfilm från en skola i Mantes-la-Jolie i norra Frankrike där runt 150 ungdomar tvingas stå på knä på lerig mark med händerna bakom huvudet.

Samtidigt syns hur franska poliser hånar ungdomarna genom att säga att ”här har ni en klass som det är ordning och reda i” och ”det här ska vi visa för deras lärare”.

Polisen, som bekräftar händelsen, har motiverat agerandet genom att säga att det var ett sätt att få stopp på en situation som annars vore ”okontrollerbar”.

1 av 4 | Foto: THOMAS SAMSON

De flesta av de runt 150 ungdomarna, går på högstadiet eller gymnasiet, misstänks för ”deltagande i väpnad folkmassa”. Den yngste ska endast ha varit 12 år gammal.

Videon på ungdomarna har rört upp starka känslor i landet, både bland politiker och medborgare, och flera manifestationer hölls under fredan till stöd för de gripna.

Detta genom att deltagarna också gick ned på knä med händerna bakom huvudet.

”Väntar på herr Macron”

Under fredagskvällen träffade premiärminister Édouard Philippe representanter för Gula västarna som uppmanat folk att avstå från att ansluta sig till protesterna.

Efter mötet uppgav en talesperson för rörelsen att Philippe lyssnat på deras krav och lovat att ta dem vidare till presidenten.

– Nu väntar vi på herr Macron. Jag hoppas att han kommer att tala till det franska folket som en fader, med kärlek och respekt, och fatta starka beslut, sade talespersonen Christophe Chalencon efter mötet.

ARTIKELN HANDLAR OM