Blodsugande fjäril i Sverige

Flera exemplar av den blodsugande vampyrfjärilen har hittats i Skutskärstrakten i Uppland. Det är första gången den lilla blodsugaren hittats i Sverige.

Sitt otäckt klingande namn har fjärilen fått för att den helt enkelt kan suga blod från däggdjur. Blod är dock inte fjärilens huvudföda, för det mesta smaskar den på frukter och växter och även på tårvätska från djur.

”Blod som delikatess”

– Det är hannen som suger blod mer som en delikatess, säger insektskännaren Jan-Olov Björklund som upptäckte fjärilen i förra veckan.

Vampyrfjärilen är nyinflyttad österifrån. Från början fanns den främst i Asien men spred sig sedan västerut och finns i dag i så gott som hela Finland. Nu verkar det också som att det finns en ganska stor population där Dalälven mynnar ut i Skutskär.

– Den är en ganska stor nattfjäril, 40–45 millimeter mellan vingspetsarna och ser ungefär ut som ett torrt eklöv. Och en lång utdragen nos har den så den ser nästan ut som en liten gris framme vid näsan, säger Björklund.

Ordentlig snabel

Om man hamnar mitt bland ett stort gäng vampyrfjärilar bör man ta det säkra före det osäkra och ta sig därifrån, men det är mycket ovanligt att människor blir stuckna.

– Men när den väl sticker ska det göra rätt så ont. Den har ju en ordentlig snabel som är väldigt hård som den ska ner med, säger Jan-Olov Björklund.

TT

Publisert: