Nyheter

Robert blev av med a-kassan

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Anledningen: Han idrottade två gånger i veckan

Robert Edlund, 24, spelade innebandy ett par kvällar i veckan.

Då drogs hans a-kassa in.

Han ansågs inte fullt tillgänglig för arbetsmarknaden.

”Jättelöjligt” Robert Edlund var arbetslös men fick ingen a-kassa för att han tränade innebandy två gånger i veckan. Han frågar sig vad man egentligen får göra när man inte har något jobb.
”Jättelöjligt” Robert Edlund var arbetslös men fick ingen a-kassa för att han tränade innebandy två gånger i veckan. Han frågar sig vad man egentligen får göra när man inte har något jobb.

Trots att Robert Edlund från Umeå alltid betalat in till a-kassan blev han utan ersättning den dagen han blev arbetslös år 2005. På grund av sitt idrottande.

– Jättelöjligt, vad får man göra när man är arbetslös då? Om man har gymkort och tränar två gånger i veckan måste man sluta med det? säger han.

Sportandet och jobbet hade aldrig krockat tidigare och länsrätten gick på Roberts linje.

Han var berättigad till ersättning för den tid han gick utan jobb. Totalt tre månader. Fackets a-kassa överklagade och fick i veckan rätt av kammarrätten.

”Hinder för arbeten”

Robert Edlund pluggar nu i Sigtuna och spelar fortfarande innebandy. När a-kassan drogs in tränade han ett par gånger i veckan och hade en helgmatch – i division 2 med laget Ersboda SK.

Handelsanställdas förbund tyckte det var elitidrott och ett hinder för honom att ta nya arbeten.

– Hade jag fått ett jobb så hade ju innebandyn fått stå tillbaka, så klart. Så har det ju alltid varit när jag jobbat innan, säger Robert.

Enligt a-kassornas samorganisation finns det inte några riktlinjer som säger att man inte får idrotta.

– När man är arbetslös har man egentligen ingen fritid utan måste i princip kunna ta arbeten när som helst, säger Gertrud Hedenström-Eriksson, biträdande kanslichef på organisationen.

Hon säger att det inte går att säga om det här kommer att påverka andra amatöridrottare just nu och att frågan bedöms från fall till fall. De avvaktar beslut i regeringsrätten innan de ändrar på något.

Robert Edlund berättar att det varit en lång process men han tänker inte ge upp. Han hoppas på prövningstillstånd i högsta instans, regeringsrätten.

– Inte bara för min egen skull utan för alla som idrottar på fritiden, säger han.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: