Alliansen ense om anhöriginvandring

Publicerad:
Uppdaterad:

Kristdemokraterna backar från motståndet mot hårdare krav på invandrare som vill ta in nära anhöriga till Sverige.

Därmed har en kompromiss uppnåtts inom alliansen, bekräftar kd:s talesman i frågan.

Kd har tidigare, med hänvisning till humanitära skäl, varit skeptiska till krav på försörjningsförmåga och bostad för invandrare med uppehållstillstånd som vill ta in den närmaste familjen till Sverige. Men nu har partiet bytt fot, uppger SVT:s Rapport.

Överläggningar i frågan har förts direkt mellan partiledarna. Konkret handlar det om direktiv till en utredning som ska vara klar före 2008 års utgång, berättar kd:s flyktingpolitiske talesman Lars Gustafsson för TT.

– Det har hittats någon form av kompromisslösning. Detaljerna är inte färdiga. Men man har i grova drag hittat lösningar på knäckfrågorna, säger han.

TT: Kommer ni ha ett försörjningskrav nu?

– Det har vi (tidigare) varit helt emot. Men någon form av försörjningskrav kommer nu att finnas, säger Gustafsson.

– Men en sak som har varit viktig för oss har varit att den som ska få uppehållstillstånd inte ska behöva försörja hela sin familj. Det är borta nu. Det räcker med att man kan försörja sig själv, tillägger han.

Vänsterpartiets talesman i flyktingfrågor, Kalle Larsson, sågar uppgörelsen som ”en av de mest allvarliga inskränkningar av flyktingars mänskliga rättigheter som skett på många år” i ett pressmeddelande.

”Det är mycket oroande och är en tydlig signal på att regeringen låter sig inspireras av den danska flyktingpolitiken”, skriver Larsson.

Utredningsdirektivet ska enligt Lars Gustafsson presenteras inom den närmaste framtiden.

– Sedan får vi se vad utredningen kommer fram till. Det vet man ju inte, säger han.

Ambitionen är att utredningen ska vara färdig före utgången av 2008 och att eventuella lagändringar ska kunna införas under året därpå.

– Men det kan hända mycket på vägen, säger Gustafsson.

TT

Publicerad: