”Skattesänkningar är större för de som tjänar mindre”

avJohanna Melén

NYHETER

Finansminister Anders Borg kommenterar aftonbladet.se:s granskning av hur politiken slår

Nu satsar regeringen på välfärden.

Efter de stora skattesänkningarna lovar finansminister Anders Borg (m) mer pengar till vård, skola och omsorg.

– Den goda utveckling vi nu ser, med fler i arbete och färre i bidrag, ökar utrymmet, säger Borg till aftonbladet.se.

Foto: MATS STRAND
Nu blir det mer över till välfärden, lovar finansminister Anders Borg.

De kommande åren kommer även pensionärerna att få mer i plånboken. Enligt finansministern som en direkt följd av att fler nu har ett arbete att gå till.

– Pensionerna är kopplade till hur många som arbetar och till den genomsnittliga lönenivån. Nu när det går bra räknas pensionerna upp extra mycket. Det handlar om cirka 4 000 och 6 000 kronor per år för 2008 och 2009.

Tusenlapp mer i plånboken

Anders Borg håller inte med om bilden av att det är de med högst inkomst, störst förmögenhet och dyraste villan som i praktiken är de stora vinnarna på regeringens politik. I procent räknat får de med lägst inkomst mest ut av jobbskatteavdraget - även om en del äts upp av fördyringar som höjd a-kasseavgift och dyrare bensin.

– Skattesänkningen är större för dem som tjänar mindre än för dem som tjänar mer, i förhållande till lön. De allra flesta löntagare har fått en tusenlapp mer i plånboken med vår politik.

Men i praktiken ser det ju ut som om ni prioriterar de som redan har det bäst ställt?

– Vi prioriterar att få fler i arbete och färre i utanförskap, säger Anders Borg.

– Det är bara genom att få fler människor i arbete som vi kan minska klyftorna i Sverige. Då måste det löna sig att arbeta.

Hur ser satsningarna på låg- och medelinkomsttagarna ut framöver?

– Den goda utveckling vi nu ser, med fler i arbete och färre i bidrag, ökar utrymmet och resurserna för satsningar på välfärden. Hur de satsningarna ska se ut kommer vi att återkomma till.

Vilka anser du är vinnare och förlorare på er politik så här långt?

– Alla tjänar på att fler kommer i arbete. Det går aldrig att komma ifrån att arbete är grunden för välfärd och små klyftor.