Bästa dagen hittills för Dow Jones

Foto: AP
Börsmäklaren Thomas Riley ler medan han jobbar på Wall Street.
NYHETER

Kurserna på New York-börserna sköt uppåt i raketfart på måndagen. Det blev den bästa handelsdagen i Dow Jones historia.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått upp 11,1 procent till 9387,6. Nasdaqs kompositindex steg med 11,8 procent till 1844,3.

Det innebar att Dow Jones industriindex gick upp 936,4 punkter – den största uppgången i indexets historia i punkter räknat.

De globala ansträngningarna för att pumpa in friska pengar i den sargade banksektorn fick investerarna på Wall Street att ordna börsrally på måndagen. Dow Jones industriindex stannade på den högsta procentuella uppgången för en dag sedan 1930-talet. Även Nasdaq slog rekord – inte sedan januari 2001 har indexet stigit med så många procent.

– Jag tror att det här är en vändpunkt i den här oron, säger aktieanalytikern Peter Malmqvist till TT.

Han säger att han inte är överraskad över den rekordartade vändningen i USA. En av orsakerna är att också de tidigare fallen varit närmast rekordartade.

– Då blir det också en väldig, en extrem fart uppåt när det vänder, säger Malmqvist.

Han tror nu att också tisdagen kan bli munter på USA:s börser, innan de första vinsthemtagningarna kommer.

Men Malmqvist tror alltså att vändpunkten, och att de lägsta börskurserna, är nådda.

Aktien i banken Morgan Stanley steg med hela 86,9 procent efter att Mitsubishi UFJ, Japans största bank, köpte 21 procent av Morgan Stanley för 9 miljarder dollar.

Den krisande biltillverkaren General Motors (GM) hörde också till vinnarna. Samtal om ett samgående med rivalerna Chrysler och Ford fick GM:s aktie att rusa med 33,1 procent. Ford hängde med och stannade på plus 20,1 procent.

TT