Nyheter

SSU lovar rosor till matförgiftare

NYHETER

Rosor till den som tar på sig ansvaret för magsjukeattacken mot Svenskt näringsliv. Det utlovar SSU i Stockholm.

– Fruktansvärt, säger partiledaren Mona Sahlin om tilltaget.

145 tjänstemän och besökare på Svenskt näringsliv i Stockholm blev förgiftade av den ovanliga bakterien shigella. Magsjukeutbrottet utnyttjade den politiska ungdomsförbundet SSU för att framföra sina åsikter om organisationen.

På förbundets hemsida publicerades den 2 september meddelandet:

”SSU Stockholm kan inte undvika att se det ironiska i att storkapitalets män, som äter sig mätta på bekostad av världens arbetares lidande, nu drabbas av magsjuka. Därför lovar SSU Stockholm i ett uttalande i dag, en bukett rosor till de som tar på sig ansvar för dådet, då detta med största sannolikhet inte är en slump”.

Säpo inkopplat

Sedan det i torsdags blev känt att en organisation på internet tagit på sig ansvaret för smittan – som utreds av polis och Säpo – hamnade SSU:s pressmeddelande i ett helt annat ljus.

– Fruktansvärt, sade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin till TV 4 angående löftet om rosor.

Men Emma Lindqvist, ordförande för SSU i Stockholm, slår ifrån sig anklagelser om att förbundet tycker att det är okej att förgifta människor.

”Stor ironi”

– Pressmeddelandet skrev vi innan det över huvud taget var någon som trodde att de blivit förgiftade. Att bli matförgiftad på restaurang är ju inget ovanligt, säger Lindqvist som hävdar att SSU inte stödjer attacken, vilket också stod i pressmeddelandet.

Men blir det inte konstigt när ni samtidigt utlovar rosor?

– För att komma ut i dagens medielandskap som är så borgerligt dominerat och bygger på skandaljournalistik så tvingas vi också att använda oss av sådana knep för att komma ut. Och det tycker vi är dåligt.

– Men när vi nu har skrivit ett pressmeddelande med väldigt stort ironiskt inslag så är det jättemånga som hör av sig, säger Emma Lindqvist.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter