Hund kan göra nyfödda till snarkare

NYHETER

30 procents större risk enligt ny studie från Umeå

UMEÅ. Människans bästa vän kan göra barn till snarkare.

Enligt en ny studie från Umeå universitetssjukhus löper nyfödda bebisar med hund i hemmet 30 procents större risk att senare i livet få problem med snarkning.

Studien, som publicerats i tidskriften Respiratory Research, tros vara den första som visar att även faktorer i uppväxtmiljön kan ge ökad risk att bli snarkare.

– Tidigare har man främst diskuterat att övervikt och rökning har betydelse för det här. Ingen har tänkt på att barnmiljöfaktorer också kan påverka, säger Karl Franklin, läkare och docent vid Umeå universitetssjukhus, till TT.

Hund störst risk

I studien har drygt 15 000 personer i fem nordiska länder fått besvara frågor om sin uppväxtmiljö.

Att ha hund i hemmet när man var nyfödd visade sig vara den miljöfaktor som gav störst risk att senare få snarkproblem. Däremot tycks det inte spela någon roll om man har haft hund senare under uppväxten. Även återkommande öroninflammationer, att växa upp i en stor familj och att ligga inlagd på sjukhus för luftvägsinfektion före två års ålder visade sig öka risken att bli snarkare.

Varför vet inte forskarna. Men en teori är att tidiga infektioner kan leda till att man får större halsmandlar vilket kan göra att man blir munandare. Det kan i sin tur leda till att man utvecklar en mindre underkäke vilket är en känd orsak till snarkning.

Samma effekt tros en uppväxt med hundar ge.

– I hem med hund finns mer endotoxiner, en sorts cellpartiklar, som vi tror också kan påverka halsmandlarna, säger Karl Franklin.

Tydliga resultat

Den teorin stärks av att studien inte visar på några ökade risker för barn uppväxta i hem med katter där mängden endotoxin är lägre än i miljöer med hundar.

Karl Franklin menar att resultaten är mycket tydliga och vill nu se studier på om även andra faktorer kan påverka risken att bli snarkare. Han menar att resultaten är viktiga, snarkning och de andningsuppehåll som den kan resultera i ökar risken både för slaganfall och förtida död.

TT: Vad bör man som privatperson dra för slutsats av studien?

– Det är svårt att svara på. Men om man snarkar som barn och har stora halsmandlar bör man naturligtvis låta operera bort dem.

Patrik Kronqvist/TT