Han driver populär Harry Potter-sajt

avSusanne Ståhl, Minimedia

NYHETER

Dean pluggar IT och driver tre egna sajter.

Han driver en av Sveriges mest populära Harry Potter-sajter, har startat en filmsajt och fixat intervju med mästerregissören Tim Burton. Lägg till IT-studier och det blir inte mycket tid över för sömn.

Foto: Privat
Största ögonblicket hittills var när Dean fick intervjua regissören Tim Burton.

Dean Sacirovic får ofta höra att han är driftig. Har man som han hunnit starta och driva tre olika sajter innan fyllda 20 år är det kanske inte så konstigt.

Det hela började med hans Harry Potter-intresse, som ledde till att han tillsammans med några kompisar lanserade The Swedish Rowling fanclub, som blivit ett populärt tillhåll på nätet för alla Potter-fans. Dean och hans flickvän Signe har blivit lite av Potter-experter och varit intervjuade i både dagstidningar och suttit i SVT:s morgonsoffa.

Gillar att utveckla sajter

Programmering, kodning och webbdesign har varit Deans största intresse i flera år och nu sysslar han med det på heltid. Han läser första året på IT-och kommunikationsvetenskap på Stockholms universitet och kommer att ta examen som systemutvecklare.

– Jag har alltid velat gå på högskola och få ett intyg på det jag kan, det är viktigt att ha när man söker jobb, säger Dean Sacirovic.

Utbildningen innehåller inte bara programmering utan också ämnen som Dean säger att han aldrig tänkt på, som hur vi tar emot och uppfattar budskap och kommunikation.

Fick träffa Tim Burton

Hans nya bebis är Moviespot, en filmsajt med recensioner och nyheter. Den största stunden hittills var när han fick chansen att träffa Tim Burton i samband med premiären för Sweeney Todd.

– Det var hur häftigt som helst! Jag har nära kontakter med filmbolaget, det var därför vi fick träffa honom, berättar Dean.

Dean är både chefredaktör, programmerare och allt-i-allo och tillsammans med resten av teamet ser han till att både utveckla hemsidorna och hålla dem uppdaterade.

– Mest stolt är jag nog när det är mycket trafik på sajterna och när det skrivs om dem på andra ställen. I bioannonserna för Sweeney Todd var vårt omdöme med, det var riktigt kul.

Framtiden har han inte tänkt så mycket på än, men han vill fortsätta med IT och gärna se sina sajter växa.

– Helst vill jag jobba med webbdesign och programmering, kanske något med film, säger han.

IT-och kommunikationsvetenskap

IT-och kommunikationsvetenskap, 180 hp

Stockholms universitet
Utbildningen har tre centrala delar: Grundläggande IT, IT ur ett kommunikationsperspektiv och Kommunikationsvetenskap inom andra ämnen, som kommunikationsdesign och pedagogik.