Obama: Trupperna i Irak ska hem

Publicerad:
Uppdaterad:

Lovar stänga Guantanamo, oroar sig för döttrarna i Vita Huset

Barack Obama lovar att ta hem trupperna från Irak och stänga Guantanamofängelset.

Han räknar med höga kostnader för att få ekonomin på fötter och oroar sig för hur det ska gå för döttrarna i Vita huset.

Barack Obama.
Barack Obama.

Den blivande presidenten försäkrade i en intervju i tv-kanalen CBS att han inte ska vika från sitt kampanjleöfte att börja ta hem trupper från Irak och i stället fokusera på Afghanistan.

Han sade på söndagen att det blir det första han gör när han tillträtt sin post.

– Särskilt med tanke på att de problem vi har i Afghanistan har fortsatt att förvärras, måste vi öka våra ansträngningar.

Obama sade att från den 20 januari då han tillträder är ”det av högsta prioritet att slå ner al-Qaida en gång för alla”. Att döda eller fånga ledaren Osama bin Ladin är ”livsviktigt” för den amerikanska säkerhetstjänsten.

Det får kosta

Att reparera USA:s ekonomi brådskar sade Obama i sin första längre intervju efter valet. Intervjun med paret Obama bandades på fredagen och sändes på söndagen.

– Regeringen ska inte behöva oroa sig för eventuella underskott nästa år eller ens året därpå, vi måste lägga ut pengar nu för att få fart på ekonomin, sade han. Ekonomerna i båda de stora partierna är eniga om att dyra åtgärder är nödvändiga för att undvika en djup lågkonjunktur. Minst en republikansk kandidat kommer att finnas med i det nya kabinettet.

Om inte demokraterna i den nuvarande kongressen lyckas övervinna motståndet från oppositionen ska Obama omedelbart i januari se till att ett nytt stimulanspaket går igenom.

Stoppar tortyr

Obama lovade att stänga fånglägret Guantanamo på Kuba och få stopp de oacceptabla förhörsmetoderna som används mot misstänkta terrorister.

– Jag har sagt hela tiden att jag ämnar stänga Guantanamo, och jag ska fullfölja det.

– Jag har sagt hela tiden att Amerika inte accepterar tortyr. Jag kommer att se till att vi inte torterar. Det är en del i försöken att återställa USA:s moraliska status i världen.

Men han utvecklade inte närmare vad som ska hända med Guantanamofångarna, om de ska tas till civila fängelser i USA, ställas inför rätta eller friges.

Tiger om Clinton

I intervjun tillfrågades den blivande presidenten om ryktena att Hillary Clinton kan bli hans nya utrikesminister.

Obama bekräftade att han träffade Clinton i förra veckan men vägrade att i övrigt kommentera spekulationerna.

Den nye presidenten oroar sig för rampljuset och för hur döttrarna, tioåriga Malia och sjuåriga Sasha, ska kunna få ett normalt liv i Vita huset.

– En av de utmaningar som vi måste möta är att kunna förbli något så när ”normala”. Under kampanjen har flickorna fortsatt att vara sina normala, glada, lyckliga, artiga, nyfikna jag. En av våra viktigaste uppgifter under de närmaste fyra åren är att det ska förbli så.

TT

Publicerad: