Satellit på väg att krascha på jorden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hemlig information om amerikansk spionsatellit avslöjade i dag

En anonym regeringstalesman slår i dag larm om att en ”död” spionsatellit kommer att krasha någonstans på jorden om ungefär en månad.

Det handlar om en stor satellit som har tappat strömförsörjning och drift, rapporterar AP.

Enligt de första beräkningarna kommer den att träffa jorden i månadsskiftet februari och mars.

Det är okänt var på jorden den kommer att slå ner men enligt larmet kan den dessutom innehålla ”farligt material”.

AP:s källa är anonym eftersom informationen om satelliten är hemligstämplad.

– Myndigheterna har kontroll på situationen, säger Gordon Johndroe, talesman för det nationella säkerhetsrådet till AP. Ett antal satelliter har fallit ner på jorden genom åren utan att orsaka skada. Vi tittar på olika alternativ för att mildra den möjliga skada som den här satelliten kan orsaka, säger han.

En hög tjänsteman inom den amerikanska regeringen sa att både jurister och andra länder hölls underrättade om situationen.

Stor som en minibuss

Säkerhetsexperter sade sig dock vara oroliga för att det här kan avslöja amerikanska säkerhets- och försvarshemligheter.

– I normala fall gör man sig av med spionsatelliter genom att låta dem försvinna i havet, säger försvarsexperten John Pike.

Han bedömer att satelliten väger drygt 9 000 kilo och är ungefär lika stor som en minibuss.

Det största rymdskrot som fallit ner på jorden var NASA:s rymdfarkost Skylab, en 78 ton tung övergiven rymdstation som föll ur sin omloppsbana 1979. Resterna av den föll i Indiska oceanen och i västra Australien, utan att orsaka någon skada.

Publicerad: