Tiotusentals barn i skuldfälla för vårdavgifter

Av: Mattias Lönngren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vid årsskiftet ändras lagen så att barn inte ska bli skuldsatta av sina föräldrar. Men vårdavgifter ingår inte och nu riskerar tusentals barn att hamna i skuldfälla.

– Det är en tickande bomb som ligger och väntar på att brisera, säger Mikael Necke på Kronofogdemyndigheten.

Sjukvård och tandvård är gratis för barn, men flera landsting tar betalt för uteblivna besök. Sådana obetalda vårdavgifter i barnens namn samlas på hög och om inte föräldrarna betalat förs skulden över till barnen när de blir myndiga.

Tickande bomb

Enligt Kronofogdemyndigheten finns det tiotusentals svenska barn som är skuldsatta på grund av vårdavgifter.

– Det är en tickande bomb som ligger och väntar på att brisera. I stället för en ny bil i 18-årspresent får man ett krav från Kronofogdemyndigheten, säger Mikael Necke på myndighetens förebyggande verksamhet till Svenska Dagbladet.

Svårt få lägenhet

En skuld kan resultera i inkassokrav, indrivning och betalningsanmärkning vilket i sin tur gör det svårt att få lägenhetskontrakt eller telefonabonnemang.

–Inkassoföretagen ligger och bevakar de här ärendena tills de anser att det är värt att kräva in beloppet när barnet fyller 18 år. Många kanske inte ens vet om att de har en skuld och för dem blir det en chock, säger Necke.

Omfattande problem

Socialminister Göran Hägglund (kd) hälsar via sin pressekreterare att han inte känner till att problemet var så omfattande, men att han avvaktar resultatet av Datainspektionens pågående kartläggning av skuldsatta barn.

Datainspektionen håller på att kartlägga hur många barn som finns i inkassoföretagens register. Av 62 tillfrågade företag uppgav 30 stycken att de hade barn i sina register.

Över 10 000 kronor

Ett av företagen uppgav att de hade 16 000 barn som var skyldiga pengar för obetalda sjukhus- eller tandläkarbesök. På ett annat företag fanns 6000 barn, 29 av dessa hade skulder på över 10000 kronor, enligt SvD.

–Kommuner och landsting skuldsätter barn. Det måste till en lagförändring som klart och tydligt visar att föräldrarna inte bara är ansvariga för att ge barnet vård utan också för de vårdavgifter som uppkommer, säger Håkan Meurling, projektledare på Datainspektionen till SvD.

Publicerad: