FRA JK-anmäler svensk bloggare

”Jag tänker inte vika. De kan inte skrämma folk till tystnad på det här sättet”

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson har JK-anmält bloggaren Henrik Alexandersson för misstänkt yttrandefrihetsbrott.

– Jaha. Jag kan bara tacka Åkesson för uppmärksamheten. Men mig kan de inte skrämma till tystnad, säger Alexandersson till aftonbladet.se.

Från Henrik Alexanderssons blogg.
Från Henrik Alexanderssons blogg.

Henrik Alexandersson, bosatt i Belgien och ordförande i det nyliberala nätverket Frihetsfronten, har engagerat sig i FRA-frågan. På sin blogg har han publicerat en rad dokument, som enligt honom själv visar att FRA har ljugit om sin verksamhet och skött den dåligt.

– Lögnen är att de sagt att de inte avlyssnar vanliga svenskar, men jag har visat att de spanar på folk som exempelvis ska på studiebesök och semesterresor.

Nytt dokument i torsdags

På bloggen har han publicerat en lista på 103 personer som FRA samlat information om. Den listan har också anmälts anonymt till Datainspektionen av en person som uppger sig tidigare ha jobbat på Rikspolisstyrelsen.

Så sent som i torsdags publicerade Henrik Alexandersson också en lista på så kallade spaningsuppslag som FRA försett säkerhetspolisen SÄPO med. Dokumentet är hemligt och daterat 1996. Av dokumentet går att utläsa flera faxnummer, vilket Henrik Alexandersson tolkat som att FRA kan ha spanat i kabel redan på den tiden.

”Yttrandefrihetsbrott”

– Jag misstänker att det är den senaste listan som fått FRA och Åkesson att anmälan mig, säger Alexandersson.

I anmälan till Justitiekanslern, JK, skriver generaldirektör Åkesson:

”Försvarets radioanstalt (FRA) har uppmärksammat att någon på bloggen http://henrikalexandersson.blogspot.com publicerat en hemlig handling som har sitt ursprung från myndigheten, se hemlig bilaga. Handlingen är hos FRA en allmän handling som i sin helhet är hemlig enligt 2 kap. 2 § sekretesslagen (1980:100). Det

inträffade förefaller ha kopplingar till den anmälan som gjorts till Datainspektionen i maj i år. Förfarandet torde utgöra ett yttrandefrihetsbrott.”

Aftonbladet.se har sökt Ingvar Åkesson för en kommentar men inte lyckats nå honom. Till TT säger han dock att handlingen som Alexandersson publicerat inte visar att FRA spanade i kabel redan på 90-talet.

– Vi spanade inte i kabel, det rör sig om eterspaning, säger Ingvar Åkesson.

Publisert: