”Israel-Palestina blir Obamas svåraste uppgift”

avDavid Nannini Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Wolfgang Hansson: Afghanistan kan bli Obamas Irak

Konflikten mellan israeler och palestinier blir Barack Obamas svåraste uppgift att lösa.

Det förutspår Aftonbladets utrikespolitiske expert Wolfgang Hansson.

– När det gäller Israel och Palestina är det bara USA som kan dra det tunga lasset, säger han.

Wolfgang Hansson listar fem saker som de mest akuta uppgifterna för Barack Obama att ta tag i när han tillträder som president:

1. Finanskrisen.

2. Irak – tillbakadragandet av trupper.

3. Israel-Palestina - fredsförhandlingar.

4. Guantanamo – stängning av fånglägret.

5. Afghanistan – utökning av den militära insatsen.

”Finanskrisen nummer ett”

– Nummer ett blir den globala finanskrisen och recessionen i USA. Man måste få igång ekonomin och få hjulen att snurra. Och blir det en lång recession påverkar det också Europa, eftersom USA är världsekonomins motor, säger Wolfgang Hansson.

– Nummer två är att börja dra tillbaka trupperna från Irak, vilket var ett centralt vallöfte från Obama, säger Wolfgang Hansson.

Utrikespolitiken kommer att bjuda Barack Obama på flera svårigheter, tror Hansson.

– Nummer tre blir att försöka få till rejäla fredsförhandlingar mellan palestinier och Israel, och det kräver kommer att kräva betydligt mer än det som tidigare presidenter gjort, möjligtvis med undantag av Bill Clinton, säger Wolfgang Hansson.

Det kontroversiella fånglägret i Guantanamo på Kuba blir ytterligare en sak på den nytillträdde presidentens agenda.

– Han har lovat att stänga det. För några veckor sen sa han att det var det första han skulle göra. Då gäller det att se till att de som är där antingen får en schysst, normal rättegång eller att det finns andra länder som kan ta emot dem, och där kan framförallt EU hjälpa till och ta emot en del av dem, säger Wolfgang Hansson.

”Svår utmaning”

Som femma på Obamas lista över akuta ärenden listar Wolfgang Hansson kriget i Afghanistan.

– Där har han sagt att han ska satsa hårdare på att besegra talibanerna i Afghanistan, och att han också kommer att kräva av Europa att de ställer upp med mer trupper. Och det är en väldigt svår utmaning för honom om han ska göra allvar av det, för det har visat sig tidigare när utländska makter ska tämja Afghanistan att det inte går särskit bra, säger Wolfgang Hansson.

– Risken är att Afghanistan blir hans Irak. Han har sagt att han ska sätta in 20 000 nya trupper utöver de 20 000 amerikaner som redan finns där. Det kan bli så att han bara flyttar problemet från Irak till Afghanistan, så att säga.

När det gäller Iran och Nordkorea – av Bush tidigare utpekade som ”ondskans axelmakter” tillsammans med Irak – tror Wolfgang Hansson att det är problemområden som kommer att hanteras mer på sikt.

– Iran finns där hela tiden, men det är inte akut. Där kommer han säkert försöka inleda någon slags samtal för att få dem att avstå från att skaffa kärnvapen. Men det verkar som det fortfarande är några år bort innan de har möjligheten att bygga ett kärnvapen. Det kanske kommer i steg två, precis som sjukförsäkring på hemmaplan som han delvis utlovat i valrörelsen.

– Nordkorea tror jag inte han ser som något jätteproblem just nu, säger Wolfgang Hansson.

Aftonbladet Snack: Vilka tycker du är de viktigaste sakerna för Obama att ta tag i? Skriv dina åsikter i kommentarsfältet nedan!

Publicerad: