Nyheter

Svenske Tobias hyllades som hjälte

avMikael Stengård

Återförenades med familjen han räddade från döden

Foto: NRK
På väg hem från krogen i Oslo fann sig plötsligt svenske Tobias Andersson mitt i ett branddrama. Och blev hjälte. ”Jag har fått frågan om jag inte borde bli brandman. Men jag trivs bra som kock”, säger han.

I går blev han hela Norges hjälte efter att ha räddat en familj från en brand.

I dag träffade svenske Tobias Andersson mamman och hennes tre barn.

– Hon kallade mig för ängel och sa att hon aldrig kommer att glömma mig, säger Tobias till VG Nett.

Foto: NRK
Tobias räddade Huda Omer Ali och hennes barn från döden.

På väg hem genom Oslos gator natten till måndagen hörde Tobias Andersson, 23, hur någon skrek från en brandhärjad lägenhet. Han agerade blixtsnabbt, klättrade in i lägenheten via balkongen och räddade en kvinna och hennes tre barn från lågorna.

I dag hyllades Tobias som en hjälte hemma hos den svenske ambassadören i Oslo, Michael Sahlin.

”Visade handlingskraft”

– Tobias insats är bra för Oslo. Han visade handlingskraft och kurage som han kan vara stol över, sa Dagfinn Kalheim vid den Norska brandföreningen vid presskonferensen uppger VG Nett.

Tobias belönades med diplom och silverhjälm och träffade även den kvinna, Huda Omer Ali, och de barn han räddade från döden.

– Hon blev jätteglad av att se mig. Hon var glad för att jag ville träffa dem. Vi pratade om själva händelsen, hon berättade hur hon upplevde det och jag berättade hur jag upplevde det, säger Tobias till VG Nett.

Omfamnade honom gråtande

Gråtande omfamnade mamman och de tre barnen, två söner på tre och sex år och en dotter på tretton år, Tobias när de fick syn på honom.

– Han är en ängel sänd från Gud, säger Huda Omer Ali och tillägger att hennes barn skulle ha dött om det inte vore för Tobias.

Tobias själv tar uppståndelsen med samma lugn som han agerade under händelsen.

På frågan om mötet med familjen var rörande svarar han:

– Ja, alla fall i början, det måste jag säga.