Hotbrev skickade till John McCain

NYHETER

Innehöll misstänkt vitt pulver

Hotbrev som innehöll ett misstänkt vitt pulver har skickats till presidentkandidaten John McCain.

Breven ledde till att McCains kanslier snabbt tömdes på personal.

Foto: John McCains kansli utrymdes.

Breven har anlänt till hans högkvarter i Denver, Colorado, och till hans kampanjkansli i Manchester, New Hampshire, uppger McCains talesman Jeff Sadofky.

Fyra medlemmar vid McCainstaben i Denver tog sig till sjukhus medan sju andra stabsmedlemmar och fyra säkerhetstjänstemän sattes i karantäner. Ingen av de fyra på sjukhus kände något illamående eller annat sjukdomssymtom.

Fånge i Colorado

De två breven har spårats till en fånge i ett Coloradofängelse, skriver nyhetsbyrån Reuters och hänvisar till Secret Service. Han har tidigare gjort sig känd för att skriva hotbrev.

Mannen avslöjades som avsändare ett par timmar efter det att breven nådde sina adresser.

Personal från både federala polisen FBI och Secret Service anlände till kampanjhögkvarteret tillsammans med experter på farliga ämnen.

De två breven kom med posten och federala säkerhetsmyndigheter informerades, sade Sadofky. Han visste inte till vem de adresserats och tillade att ”nödvändiga försiktighetsåtgärder” vidtagits. Tiotals människor arbetade på Denverkansliet.

Ledig i dag

Vad det vita pulvret består av är inte klart, sade Sadofky.

– Vi har försatt alla våra kanslier i högsta beredskap.

Sadofky sade att de federala säkerhetsmyndigheterna letar efter allt som kan vara misstänkt.

– Breven innehöll hot mot dem som läst dem. Vi har överlämnat allt till de rättsliga myndigheterna.

McCain själv hade tagit ledigt denna dag och rest till sin stuga i Sedona i Arizona.

En taleskvinna för Barack Obama, McCains konkurrent om presidentposten, sade hon inte kände till huruvida Obamas högkvarter utsatts för något liknande hot.

Mjältbrand

Brev med livsfarliga mjältbrandsbakterier kom till framträdande politiker och journalister i USA efter 11-septemberangreppen på tvillingtornen i World Trade Center i New York och militärhögkvarteret Pentagon i Washington 2001.

Fem människor som fått sådana brev har dött sedan de smittats med mjältbrand. En vetenskapsman som misstänktes för mjältbrandsattentatet tog sitt liv i juli i år.

ARTIKELN HANDLAR OM