Världens mäktigaste kvinna till Stockholm

NYHETER

I dag gästar Tysklands förbundskansler Angela Merkel statsminister Fredrik Reinfeldt

I kväll äter världens mäktigaste kvinna, Angela Merkel, en intim middag med statsminister Fredrik Reinfeldt.

På programmet står EU, Georgien - och en roddtur på Harpsundssjön.

– Hon tycker att det ska bli spännande, säger Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius.

Det är inte vem som helst som kliver ombord på den klassiska Harpsundsekan i kväll. Tysklands förbundskansler Angela Merkel, 54, utsågs förra året av tidskriften Forbes till världens mäktigaste kvinna, för andra året i rad.

Som ledare för EU:s befolkningsmässigt största land ska Angela Merkel bland annat ge statsminister Fredrik Reinfeldt tips inför det svenska EU-ordförandeskapet som inleds 1 juli nästa år.

– Det här är en unik chans att sitta ner med ledaren för ett av Europas mäktigaste länder, säger Reinfeldts pressekreterare Roberta Alenius.

Internationellt klimatavtal

Klimat- och miljöfrågan är en annan fråga som stod högt på programmet när Merkel anlände till Stockholm under eftermiddagen. Att få till stånd ett nytt internationellt klimatavtal blir en av de viktigaste frågorna för Fredrik Reinfeldt som EU-ordförande nästa år.

Men på Reinfeldts och Merkels gemensamma presskonferens på Rosenbad i dag var det främst situtionen i Georgien och EU:s relation till Ryssland som togs upp.

– Georgien kommer att behöva vårt stöd för lång tid framöver. Det återstår att se hur formerna ska se ut, sa Fredrik Reinfeldt.

Samarbete nödvändigt

Både han och Angela Merkel upprepade kritiken mot det ryska agerandet under georgienkonflikten. Samtidigt betonade båda att ett samarbete med Ryssland är nödvändigt.

– Vi är ekonomiskt beroende av varandra, det är ingen hemlighet. Samtidigt kan vi inte bortse från våra värderingar. Har man en sexpunktsplan som den mellan Georgien och Ryssland så kräver vi att båda parter ska följa den, sa Merkel.

Efter överläggningar på Rosenbad tar Fredrik Reinfeldt med sin gäst ut till statsministerresidenset Harpsund i Sörmland. Där väntar roddtur på Harpsundssjön, middag och intima samtal i en mindre krets.

”Varm personlighet”

– Förutom Merkel och Reinfeldt kommer bara några av hennes tjänstemän och några från vår sida att vara med.

Fredrik Reinfeldts första enskilda möte med Angela Merkel skedde redan före valet 2006. Då ville Reinfeldt visa att han, precis som dåvarande statsminister Göran Persson, kunde föra sig i storpolitiska sammanhang utomlands. Därefter har han besökt Merkel i Berlin ytterligare två gånger. De trivs ihop, i alla fall enligt Reinfeldt själv.

– Jag upplevde från första stund att att personkemin mellan oss var väldigt bra, säger han till Dagens Nyheter.

– Hon har en varm personlighet och är väldigt rolig.