Polisen: Ska inte avstå från att röra sig ute

Det har skett tre överfallsvåldtäkter på kort tid i Malmö. Den senaste inträffade natten till lördagen då en flicka blev våldtagen vid en lekplats.
Vid en presskonferens på måndagen uppgav polisen att man inte ser ett samband mellan våldtäkterna och backade från tidigare uppmaning om kvinnor inte röra sig ute själva på kvällarna.
– Vi vill i nuläget inte avråda folk från att röra sig utomhus. Det var ett olyckligt uttalande som gjordes, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef.

Polisen har ännu inte gripit någon för den grova våldtäkt som minderårig flicka utsattes för under natten till lördagen. Våldtäkten ska ha skett på en lekplats i stadsdelen Sofielund.

Inledningsvis uppgav polisen att man såg ett samband mellan de två tidigare våldtäkterna som skett i november, på Södervärn och Segevång. Modus var den samma – fler personer som angriper en ung kvinna utomhus.

Under en presskonferens idag meddelade Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef, att de tre fallen inte verkar höra ihop.

– Vi ser inget sådant samband. I de två andra fallen är jag hoppfull att vi ska lösa dem. Vi har kommit längre i förundersökningen i dem, säger Mats Karlsson.

”Går inte in på detaljer”

Offret ska vara en flicka under 18 år men Mats Karlsson vill inte uppge den exakta åldern.

Flickans fysiska skador beskrivs som lindriga av sjukvårdspersonal. Polisen har sökt igenom lekplatsen med hundar som är specialiserade på att hitta blod och sperma. Mats Karlsson konstaterar att tekniska spår är säkrade men vill inte säga vad man hittat.

– Det är en pågående förundersökning så jag går inte in på detaljer.

Enligt uppgift till Sydsvenskan ska polisen ha säkrat dna från misstänkta gärningsmän från brottsplatserna för lördagsnattens våldtäkt samt en våldtäkt på Södervärn i november.

Trots att flickan är hörd har polisen inte kunnat fastställa händelseförloppet eller hur många personer som ska ha varit inblandade i gärningen.

Det kan tyda på att hon av någon anledning inte har kunnat berätta exakt vad som hände. Mats Karlsson vill inte uppge varför man inte kunnat fastställa händelseförloppet.

– Det beror på att vi inte har information om det ännu.

Så flickan har ännu inte har kunnat återge hela händelseförloppet då?

– Mmm, svarar Mats Karlsson.

”Ska inte avstå från att gå ut”

Mats Karlsson dementerar den tidigare uppgiften från polisen om att kvinnor ska undvika att röra sig ute själva.

– Det var inte så det skulle tolkas. Det var olyckligt. Man ska inte avstå att gå ut utan röra sig som vanligt, säger han och fortsätter.

– Polisen ska inte gå ut och avråda om det inte finns skäl för det. Och det finns det inte i det här fallet.

Polisen har flickans mobiltelefon och kommer man gå igenom den för att se om det finns spår som kan leda till gärningsmännen.

Dessutom hoppas man att gärningsmännen har fångats på film.

– Vi kommer gå igenom och se om det finns kameror som kan ha filmat om någon har rört sig till och från platsen, säger Mats Karlsson.

En omfattande dörrknackning genomfördes under lördagen. Polisen efterlyser fler tips om fallet och ber allmänheten att höra av sig om man har sett eller hört något i anslutning till brottsplatsen.

Publisert:

LÄS VIDARE