Cyril Ramaphosa ny ANC-ledare

avTT

Efter flera förseningar, oklara besked och förvirring har slutligen alla röster räknats. Cyril Ramaphosa har valts till ny ledare för det sydafrikanska regeringspartiet ANC.

Inför tillkännagivandet av vem som ska bli ANC:s nya ledare formligen exploderar den kvalmiga jättesalen i kamp- och hyllningssånger rapportar TT:s utsända på plats i plenisalen. Efter mycket om och men står det nu klart att det blir Sydafrikas vicepresident Cyril Ramaphosa, 65, som valts till regeringspartiet ANC:s nye ledare.

Ett tag såg det dock ut som att resultatet skulle dröja ytterligare. Enligt obekräftade medieuppgifter hade förloraren Nkosazana Dlamini-Zuma begärt omräkning av rösterna.

Försening och förvirring

Tusentals människor befinner sig i salen – nästan alla klädda i ANC-färgerna svart, grönt och gult. Många av sångerna som har sjungits är tillägnade den gamle ANC- ledaren Oliver Tambo som avled på i ett sjukhus i Sverige 1990. Kongressen är tillägnad honom.

Omröstningen om vem som ska leda det sydafrikanska regeringspartiet ANC omringades av både försening och förvirring. De 4 776 delegaterna på partiets 54:e kongress fick slutligen börja avlägga sina röster efter midnatt, efter motstridiga besked kring när omröstningen egentligen skulle äga rum.

Utmattade delegater

På morgonen pågick omröstningen fortfarande.

– Delegaterna är helt utmattade. Jag vet inte hur det ska gå under dagens sittningar, sade en av de röstande under de tidiga morgontimmarna.

Den som väljs till ny ANC-ledare blir med största sannolikhet även landets president på sikt. Det betyder att Cyril Ramaphosa kommer att efterträda den korruptionsanfrätte Jacob Zuma.