Kråkan Åsa flyttade in i hönshuset: ”Var lite rädd för andra kråkor”

I maj flyttade en kråka in i ett hönshus på sydöstra Gotland.

Hon kom snabbt till rätta med sina nya vänner och fick namnet Åsa.

– Hon kände mer gemenskap med hönsen än med de kråkor som flög förbi, säger Tina-Marie Qwiberg ägare till pensionatet som tog sig an den lilla krabaten.

I maj var Tina-Marie Qwiberg på väg till gotländska pensionatet och restaurangen Gula hönan när hon plötsligt såg en luden krabat på vägen. Där satt en liten, trasig kråkunge mitt på vägen.

Tina-Marie började leta efter kråkbon i närheten men när hon inte hittade något bestämde hon sig för att ta med sig den lilla fågelungen till jobbet.

– Jag tänkte att hon inte skulle överleva om jag lämnade henne där. Och då kom jag ihåg en historia från barndomen om någon som hade en kråka boendes med hönsen, säger Tina-Marie.

Rädd för andra kråkor

Som tur var finns ett hönshus på Gula hönan, och dit fick den lilla kråkan – som skulle komma att få namnet Åsa – följa med. De nya hönsvännerna fick Åsa att trivas och efter ett tag började hon tro att hon själv var en höna, tror Tina-Marie.

– Hon visste inte något annat. Hon kände mer gemenskap med hönsen än med de kråkorna som flög förbi. Hon var lite rädd för andra kråkor.

Anita tog fantastiska bilden

En av dem som fått chansen att se Åsa i sitt hönshem var besökaren Anita Englund, vilket även Affärsliv Gotland skrivit om.

– Min första tanke var att jaga bort kråkan för att jag hört att de kan vara ute efter fågelägg, men sen var det något inom mig som sa att jag skulle låta den vara. Som tur var, säger Anita till Aftonbladet.

Hon förevigade även den unika synen och har länge gått och glatts över bilden själv, men i måndags bestämde hon sig för att fler måste få möjlighet att uppskatta den gulliga synen. Hon la då upp bilden i en Facebook-grupp och responsen kom snabbt.

”Mångfald berikar”

I skrivande stund har bilden fått över 1 300 reaktioner och mängder av hyllande kommentarer.

”Djur har mera vett än människor. De kan acceptera olika raser”, skriver en person bland annat.

”Härligt. Mångfald berikar”, kommenterar en annan person.

Tyvärr finns inte Åsa längre med oss då hon förra veckan blev tagen av en hök. Tina-Marie saknar givetvis Åsa men blir glad när hon får höra vilka reaktioner bilden får.

– Det är roligt att man kan tolka in så mycket i en bild. Det är synd att jag inte kan berätta det för Åsa, jag tror hon hade blivit väldigt stolt.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN