Tsunamin i Palu, Indonesien

Hundratusentals barn drabbade av skalven

Av: 

TT

Indonesisk militär deltar i räddningsinsatsen efter jordskalven och tsunamin.
Indonesisk militär deltar i räddningsinsatsen efter jordskalven och tsunamin.

NYHETER

Chockade, traumatiserade och skilda från sina familjer. Hundratusentals barn har drabbats av jordskalven i Indonesien.

Minst 600 000 barn har påverkats av skalven, enligt Rädda Barnen.

– Det är svårt att föreställa sig en mer skrämmande situation för ett barn, säger Zubedy Koteng, som befinner sig i den drabbade staden Palu för Rädda Barnens räkning.

– Många barn är i chock och traumatiserade, ensamma och rädda. Små barn som letar efter överlevande släktingar kommer att bevittna och genomleva fruktansvärda saker som inget barn någonsin skulle behöva se.

Hundratusentals människor på Sulawesis östkust i Indonesien har brist på mat och vatten efter jordskalven. Butiker har plundrats i regionens största stad Palu, och många har sökt sig till flygplatsen i desperation för att försöka lämna området.

Strax över 1 400 människor har omkommit, 2 500 skadats och drygt 100 personer saknas. Antalet omkomna befaras öka då merparten av dödsfallen har bekräftats i Palu, samtidigt som eventuella döda i mer avlägsna områden inte har kunnat räknas eftersom vägarna dit har blockerats av jordskred.

Den indonesiska regeringen avböjde inledningsvis internationell hjälp med hänvisning till att landets militär kunde hantera situationen. Men när katastrofens vidd blev känd tackade president Joko Widodo motvilligt ja till hjälp från andra länder och utländska hjälporganisationer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tsunamin i Palu, Indonesien

Indonesien

Tsunami