Åkesson om SVT: ”Skandal att man gör på det viset”

Sverigedemokraternas krav efter bråket i partiledardebatten

Av: Fanny Westling, John Granlund, Kenan Habul

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu svarar Jimmie Åkesson efter SVT:s avståndstagande om hans uttalande om integration.

Sverigedemokraterna kräver en ursäkt och att de ska få medverka i kanalen igen.

– Vi kräver att de förklarar att de gjorde fel, säger Sverigedemokraternas partiledare.

LÄS VIDARE

Efter gårdagens debatt avlutats tog SVT avstånd från Jimmie Åkessons uttalande om integration och jobb. Nu svarar partiledaren och menar att avståndstagandet är en skandal.

– Det måste vara helt unikt i svensk politisk historia att statstelevisionen i en slutdebatt, ett par dagar före att vallokalerna stänger, tar avstånd från ett parti. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.

Kräver en ursäkt

Under förmiddagen hölls ett möte mellan SVT och SD där händelsen diskuterades.

– Vi kräver en ursäkt naturligtvis, och att de rättar till det här, säger Jimmie Åkesson.

Han menar också att partiet vill medverka i SVT och förklara.

– Vi kräver att de förklarar att de gjorde fel, säger partiledaren.

Mötet mellan SVT och SD inleddes strax efter klockan 11 på lördagsförmiddagen. Ett flertal journalister fanns på plats när partiets informationschef Henrik Vinge anlände till SVT-huset i Stockholm.

– Det här är en skandal. SVT har fattat fel beslut och jag tror att det kan finnas en chans att de kommer att backa, säger innan mötet till Aftonbladet.

Han passade på att gång på gång kritisera SVT och public service i allmänhet.

– Jag upplever det som att det de gjorde i går kväll var spiken i kistan, förtroendet för public service är skadat och ska vi kunna ha public service då måste de tajta till sig, de måste kunna agera opartiskt, säger Vinge.

Hotar utebli

Efteråt meddelade SVT att man står fast vid avståndstagandet från Åkessons uttalande om att nyanlända har svårt att få jobb på grund av att ”de inte är svenskar”.

”Jag står bakom vår utgivares bedömning. Vi har nyligen blivit fällda av Granskningsnämnden för en likartad situation i Aktuellt och vi tar Granskningsnämndens prövningar av våra publiceringar på största allvar. Självklart välkomnar vi en eventuell prövning av vårt agerande också denna gång,” skriver Hanna Stjärne i ett uttalande på Svt nyheter.

Eva Landahl, ansvarig utgivare för SVT:s valprogram, menar att SVT inte tar avstånd från partiet, utan mot ett grovt generaliserande uttalande.

Efter mötet sa SD:s Henrik Vinge att man nu överväger att utebli från SVT:s valsändningar i morgon.

– Vi kommer att behöva titta på hur vi ska göra med våra samarbeten med SVT. Det är inte givet att vi deltar i deras sändningar när de valt att ta ställning mot vår integrationspolitik på väldigt lösa boliner.

1 av 5 | Foto: Ola Axman
Henrik Vinge SD efter mötet med svt.

”Omsorgsfullt och inkluderande”

Det var när Jimmie Åkesson pratade om jobb och integration som det hettade till i studion. I direktsändningen ställde han frågan varför nyanlända har svårare att få jobb, och svarade sedan på den själv.

– Jo, det är för de inte är svenskar, för att de inte passar inte in i Sverige. Då är det klart att svårt att få jobb.

Då smällde Annie Lööf näven i bordet, och ifrågasatte hans sätt att utrycka sig. Men Åkesson fortsatte prata om att man måste få förutsättning att bli svensk – och att bli bemött på sitt eget språk, med sin egen kultur och sedvänjor enligt honom inte bidrar till det.

– Det jag sa var något omsorgsfullt och inkluderande. Jag sa att de inte passar in i Sverige därför att de inte har anpassat sig, och då måste vi ge en möjlighet för dem att anpassa sig.

Löfven: ”Avskyvärt uttalande”

Statsminister Stefan Löfven tar avstånd från Åkessons uttalande.

– Det är ett avskyvärt uttalande, vi har massor av människor som kommer från andra länder som gör jättefina insatser inom vård och omsorg.

På frågan om Stefan Löfven önskar att han agerat annorlunda i debatten menar Socialdemokraterna gjort det tydligt om vad han tycker om partiet.

– Det är ingen tvekan om vad vi står här.

FÖLJ VÅR DIREKTRAPPORTERING:

Publicerad: