Hörlursförbud för cyklister införs i Washington

Foto: Genrebild: TT
Från och med 1 januari får den som cyklar och har hörlurar på sig böta 50 dollar.

avEneida Berisha

NYHETER

Från och med årsskiftet kommer en bot på 50 dollar för den som har hörlurar i öronen medan den cyklar i Washington DC. Anledningen är att cyklister som lyssnar på musik anses utgöra en trafikfara, rapporterar TV4.

Det blir allt vanligare med hörlursförbud för cyklister i USA. Från och med 1 januari får den som cyklar och har hörlurar på sig böta 50 dollar, vilket motsvarar ungefär cirka 450 svenska kronor, rapporterar TV4.

Det är inte enbart i Washington som cyklister med hörlurar i öronen anses utgöra en fara för trafiken – både för sig själva och medtrafikanter.

Flera delstater i USA har liknande regler. I vissa delstater är det tillåtet att cykla med hörlurar om cyklisten bara använder en av dem i öronen.

Musiklyssnande cyklister bryter mot fler regler

Kanalen hänvisar till en holländsk studie från förra året. Enligt den studien så bröt cyklister som lyssnade på musik med hörlurar mot fler trafikregler än de som inte gjorde det. De missade även viktig information.

Den visade dessutom att yngre cyklister som använde sig av hörlurar var inblandade i fler incidenter. För människor i medelåldern syntes inget sådant samband.

Sverige har inget sådant förbud även om det funnits en debatt kring det. Då har ett av argumenten emot förbudet varit att de som kör bil inte heller borde få lyssna på musik medan de kör.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Trafik

Cykel