Begär bandvagnar för att klara snövarning

Ett snöoväder drar i dag in över stora delar av Sverige. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Ett snöoväder har dragit in över landet med varningar för stora snömängder på flera håll. I Norrtälje har räddningstjänsten bett om hjälp av Försvarsmakten för att kunna sätta in bandvagnar.

– Om det blir så kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller att det faller mycket träd, säger Jacob Öhrn, vid räddningstjänsten.

SMHI klass 2-varnar för snö och kraftig drivbildning i Uppsala och Gävleborgs län. I Norrtälje kommun har räddningstjänsten nu bett Försvarsmakten om understöd för att kunna skicka ut bandvagnar. I kommunen är fortfarande 6 200 hushåll utan ström efter stormen Alfrida och träd som då nästan fallit kan nu falla under ny tung snö och vind, resonerar räddningstjänsten.

– Det är om det skulle behövas. Om det blir så pass kraftigt snöfall att vägarna inte blir framkomliga eller om det faller mycket träd och vi inte kan röja vägarna när vi behöver komma fram till någon med vård- eller räddningsbehov. Då får det bli bandvagn, säger Jacob Öhrn, yttre befäl vid räddningstjänsten i Norrtälje kommun.

Stora mängder snö

De största mängderna snö väntas i Gästrikland och utmed norra Upplandskusten där det även kommer blåsa ordentligt från Östersjön. SMHI:s prognos visar att uppemot 25 centimeter nysnö kan falla lokalt.

Regn i söder

Förutom varningarna över Gästrikland, Uppland och västra Svealand, väntas i Götaland mestadels regn, även Norrland får snö och östra Svealand väntas få blandat regn och snö, men inte så intensivt att det finns skäl att varna enligt SMHI.

– Även i Götaland övergår regnet mot snö under kvällen och natten för det är kallare luft som strömmar ner över landet, säger Sandra Andersson.

Under onsdagen väntas temperaturen sjunka till minussidan även i Götaland.

– Det finns goda chanser att snön kan få lägga sig och ge vitt landskap framöver, säger Sandra Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

SMHI