Ulf Kristersson hade vapen och ammunition i olåst vapenskåp

Polisen har omhändertagit moderatledarens vapen

Polisen ryckte ut till Ulf Kristerssons bostad efter att inbrottslarmet utlösts.

I villan upptäckte patrullen att moderatledarens vapenskåp var olåst.

– Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr och det kommer inte hända igen, säger Kristersson till Aftonbladet.

Vapenhanteringen utreds nu av polisen.

Vid lunchtid i onsdags kallades polisen till Ulf Kristerssons hem sedan inbrottslarmet i villan utlösts.

På plats fanns inga spår efter något inbrott hos Moderaternas partiledare.

Däremot upptäckte polispatrullen ett vapenskåp innehållande vapen och ammunition som inte var låst. Innehållet togs omhand av polisen för vidare utredning.

Kristersson: ”Slarvigt”

Ulf Kristersson, som är jägare, utreds nu för hur han hanterat vapnen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Moderatledaren bekräftar händelsen för Aftonbladet. Han säger att han höll på att rengöra vapnen och vapenskåpet efter den sista jakten för säsongen.

– Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr, och det kommer inte hända igen. Det jag gjorde är inte något brottsligt, men slarvigt. Lagstiftningen är tydlig på den punkten, säger Ulf Kristersson i ett uttalande.

Moderatledaren beklagar sitt misstag

Ulf Kristersson säger att han gått upp ur källaren för att ringa ett telefonsamtal när han höll på med sin vapenrengöring, eftersom det var dålig täckning i källaren. Någon timme senare åkte familjen bort, och skåpet lämnades olåst.

Inbrottslarmet ska ha utlösts av att en hantverkare arbetade i huset.

– Jag och alla andra jägare vet hur viktigt det är med att förvara sina vapen på ett korrekt sätt. Jag beklagar detta misstag och denna händelse, men är tacksam över att huset vid tillfället hade ett fullgott skalskydd i form av lås och larm direktkopplat till polisen, säger Kristersson.

Polisen utreder vapenhanteringen

Har man vapenlicens är man skyldig att hålla sina vapen under sådan uppsikt att det inte finns risk för att någon obehörig kommer åt dem, enligt vapenlagen.

Polisen bekräftar att det pågår en utredning.

– Utredningen rör att det finns misstanke om att man har brustit i sin förvaring, det är det man ska titta på. Om det i förlängningen blir någon brottsmisstanke eller inte kan jag inte svara på, säger Monica Bergström, polisens presstalesperson.

Hela svaret från Ulf Kristersson:

Jag är jägare sedan 25 år tillbaka och har mina jaktvapen hemma i ett vapenskåp. I tisdags skulle jag rengöra vapen och vapenskåpet efter den allra sista jakten för säsongen. Och eftersom vi har renoverat i källaren har skåpet flyttats och var smutsigt. Mitt i detta fick jag ett viktigt telefonsamtal, men mottagningen i källaren var dålig så jag gick ut ur rummet för att kunna höra bättre. 

Någon timme senare skulle jag och familjen åka till Örebro över natten. Så vi packade ihop, larmade (med det av Säkerhetspolisen installerade larmet) och låste huset. Men – jag glömde plötsligt helt bort att jag hade påbörjat rengöring i vapenskåpet. I det låsta och larmade huset fanns det alltså i källaren ett olåst vapenskåp. 

Morgonen därpå gick larmet i vårt hus när hantverkaren skulle göra det sista jobbet. Larmet gick till Säpo och eftersom jag inte var hemma så skickade de en lokal polispatrull för att kontrollera att det verkligen var en hantverkare som hade rätt att vara där. 

Polisen larmade av och sökte igenom bostaden. Och upptäckte då att vapenskåpet i källaren inte är låst. Polisen gjorde precis som de ska, och tog hand om vapnen. Och där finns de nu.

Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr - och det kommer inte hända igen.

Det jag gjorde är inte brottsligt, men slarvigt. Lagstiftningen är tydlig på den punkten.

Jag och alla andra jägare vet hur viktigt det är med att förvara sina vapen på ett korrekt sätt. Jag beklagar detta misstag och denna händelse, men är tacksam över att huset vid tillfället hade ett fullgott skalskydd i form av lås och larm direktkopplat till polisen.

 

Fotnot: I det första uttalandet från Ulf Kristersson sades att ”Det jag gjorde är inte något lagbrott, men slarvigt.” Moderaterna har korrigerat detta till ”Det jag gjorde är inte något brottsligt, men slarvigt.”

Publisert:

LÄS VIDARE