Stridsflyg bombar palestinska mål

NYHETER

JERUSALEM

Israeliskt stridsflyg sattes in mot palestinska militära mål i städer på Västbanken och i Gaza som svar på ett blodigt palestinskt attentat på fredagen.

Israeliska stridsflygplan angrep Nablus, Ramallah, Gaza och Tulkarm. Nio palestinier dödades och 44 skadades i anfallen.

Det var första gången sedan kriget 1967 som Israel satte in stridsflyg mot de palestinska områdena. Det innebär en dramatisk upptrappning av konflikten.

Sammanlagt under fredagen uppgavs minst 15 människor ha dödats, ungefär lika många israeler som palestinier. Det gör fredagen till en av de värsta våldsdagarna under hela konflikten.

Israelisk hämnd

Flyganfallen var en direkt följd av det självmordsattentat en 21-årig palestinier genomförde i Netanya på fredagsförmiddagen. Han dödade sig själv och sex israeler. Ett hundratal israeler skadades, många svårt.

Mannen kom från Tulkarm, en av de städer som angreps av israeliska stridsflygplan på fredagskvällen.

Den muslimska gruppen Hamas sade sig ligga bakom sprängattentatet i Netanya, men Israel slog ändå till mot bland annat PLO-ledaren Yasser Arafats styrkor. Bland annat anfölls den lilla palestinska marinen i Gaza från havet och luften, och flera högkvarter för Arafats elitförband Styrka 17 bombades.

"Berättigade flyganfall"

I Gaza bombades huset bredvid Arafats högkvarter och elströmmen slogs ut.

- Det är berättigat att sätta in stridsflyg eftersom självmordsattacken i Netanya var så allvarlig, sade premiärminister Ariel Sharons talesman Raanan Gissin efter ett möte med det israeliska säkerhetsrådet, som leds av Sharon.

- Vi vet att Hamas säger sig ligga bakom attentatet men vi håller ändå Palestinska myndigheten som ansvarig och det var det vi ville visa, sade Gissin.

Den Palestinska myndigheten vädjade till omvärlden att stoppa "massakern" på palestinierna och betecknade insatsen av stridsflyg som en farlig upptrappning.

Hotfullt Syrien

I norr sårade israeliska trupper två stenkastande ungdomar på den libanesiska sidan av gränsen.

Syriens utrikesminister Farup al-Shara, på besök i Libanon, deklarerade att Syrien inte tänker acceptera att förödmjukas av Israel. För tredje dagen i följd flög israeliskt stridsflyg in över Libanon på fredagen.

USA:s president George Bush sade sig vara oroad av dådet och manade parterna i Mellanösternkonflikten att klart ta avstånd från våld.

PLO fördömer

Bush var bara en röst i en kör av oroade kommentarer från omvärlden över den kraftigt förvärrade situationen i Mellanöstern.

Hamas förklarade även att detta var det sjunde av tio planerade självmordsattentat.

- Palestinska myndigheten fördömer alla operationer som riktas mot civilpersoner och oskyldiga människor, vare sig det är palestinier eller israeler, sade en rådgivare till Arafat efter bomben i Netanya.

Men det avvärjde inte den israeliska vedergällningen.

TT-AFP