NYT: Trumps ex-rådgivare ska vittna inför åtalsjury

Foto: Carolyn Kaster / AP
NYHETER

President Donald Trumps före detta högra hand pekas ut som huvudkällan i skandalboken om Vita huset.

I dag förhörs Steve Bannon i representanthuset.

Nu har också den särskilde åklagaren Robert Mueller formellt begärt att Bannon ska vittna inför en åtalsjury, skriver New York Times.

Steve Bannon klev in i Donald Trumps presidentvalskampanj och följde med in i Vita huset som Trumps högra hand.

Nu har Robert Mueller, den särskilde åklagare som leder utredningen av presidentens Rysslandskopplingar, formellt begärt att att Bannon ska vittna inför en åtalsjury, skriver New York Times.

Bannons kallelse att inställa sig inför en åtalsjury är den första som riktats till en medlem i Donald Trumps innersta krets från den särskilde åklagaren. New York Times källor uppger att hotet om att ställa Bannon inför en åtalsjury kan vara ett förhandlingsknep.

För att slippa vittna inför jury hoppas Muellers utredare att Steve Bannon ska gå med på ett enskilt förhör.

Under tisdagen hålls också förhör med Steve Bannon i representanthusets underrättelseutskott. Medlemmarna i utskottet uppges vilja reda ut omfattningen av Trumps och hans stabs kontakter med Ryssland under valet 2016, uppger AFP.

Steve Bannon sparkades i augusti ut ur Vita huset. Innan dess var han presidentens högra hand.

Skandalboken om Vita huset och president Trump som kom tidigare i januari målar upp Bannon som ”hjärnan” bakom Donald Trumps politik. Men också som bara en av flera personer i Trumps närhet som försökte utnyttja presidenten för sina egna syften, alla inblandade i ett smutsigt bråk överbefälhavarens gunst.

Bannon pekas också ut som en av huvudkällorna till Michael Wolffs uppmärksammade bok vars lansering inleddes med ett infekterat bråk mellan Trump och Bannon.

I boken beskyller Bannon bland annat presidentens son för att ha haft kontakter med Ryssland som han kallar på gränsen till landsförräderi.

Fem fakta om Robert Mueller – mannen som ska sänka Trump 00:45