Anställd på akuten på Sahlgrenska misstänks ha fått mässling

avJosefin Silverberg

NYHETER

Smittskyddet i Västra Götaland misstänker starkt att en vårdanställd som jobbat flera dagar på akuten på Sahlgrenskas akutmottagning drabbats av mässling.

Nu ska regionen spåra vilka den anställda kommit i kontakt med.

– Fallet är ännu inte bekräftat, men för att arbeta förebyggande och säkerställa att vi kan förhindra eventuell smittspridning så har smittspårningsarbetet påbörjats, säger Björn Andersson, chefläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i ett uttalande.

Foto: ANDERS DEROS

Vid halv sex-tiden på onsdagen stod det klart att ännu en person misstänks ha drabbats av det omfattande mässlingsutbrott som pågår i Västsverige. Denna gång rör det sig om en ur personalen på akutavdelningen på Sahlgrenska som smittskyddet starkt misstänker har fått mässling, det är dock inte helt bekräftat.

Trots det har smittspårning inletts. Personen ska ha jobbat på akuten mellan 4 och 6 januari samt den åttonde januari, och har därmed kommit i kontakt med ett antal patienter, anhöriga och medarbetare.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar enligt samma rutin som tidigare, med smittspårning och vaccinering vid behov. Smittspårning innebär generellt att man kartlägger hur den smittade personen rört sig och vilka kontakter personen har haft under smittsamhetsperioden.

– Syftet med smittspårningen är att snabbt informera och identifiera exponerade och mottagliga individer för att utreda om de kan skyddas genom vaccination eller genom att ge immunglobulin, säger chefläkare Björn Andersson.

Personen som misstänks ha smittat har ”immuninventerats”, vilket regionen jobbat med sedan julhelgen och inventerat 17 000 personer och erbjudit vaccinering till personal som är berörd.

Symtom på mässlingen 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM