London

Juveltjuvarnas byte: 2,5 miljarder kronor

Av: 

Salomon Rogberg

NYHETER

Över påskhelgen inträffade en av Londons största juvelkupper.

Tjuvar länsade över sextio kassaskåp på ägodelar till ett värde av 2,5 miljarder kronor.

Kuppen tros ha planerats av en ökänd kriminell "King of Diamonds", enligt tidningen IBT.

Londons största juvelkupp på länge tros ha planerats av en okänd kriminell som kallas för ”King of Diamonds”, enligt tidningen International Business Times.

Hatton Garden Ltd som har ett valv med flera hundra kassaskåp, var helt obemannad över påskhelgen. Då slog ett gäng juveltjuvar till och stal ägodelar till ett värde av 2,5 miljarder kronor, skriver Daily Mail.

70 kassaskåp

På torsdagskvällen klättrade tjuvarna upp på byggnaden och bröts sig in genom taket. De ska ha firat sig ner genom ett hisschakt, enligt Daily Mail.

Väl inne stängdes larmsystemet av och juvelkuppen kunde genomföras helt utan några som helst hinder. De sågade sig igenom två metallgrindar och länsade uppemot 70 kassaskåp på juveler, diamanter, smycken, och andra ägodelar.

Arga kunder

Inbrottet upptäcktes först i tisdags. Arga kunder samlades samma dag utanför Hatton Garden Safe Deposit för att få svar på hur detta kunde ske.

Norman Bean har förvarat smycken till ett värde av över 400 000 kronor. Han är kritisk och berättar för Daily Mail att en säkerhetsvakt ska ha gått förbi byggnaden i fredags.

– Han tittade in genom dörren, hörde inget och gick därifrån. Det är en ren och skär skandal. De kunde ha varit där inne just då, säger Norman Bean till Daily Mail.

Det är inte första gången som Hatton Garden Safe Deposit har drabbats av juveltjuvar. År 1975 stals ägodelar till ett värde av över 1,5 miljon brittiska pund.

"King of Diamonds" kan ligga bakom kuppen

Enligt de senaste uppgifterna ska en brand ha startats i Holborn tunnelbanestation för att vilseleda polisen. Även en ökänd kriminell som kallas ”King of Diamonds” tros ligga bakom kuppen, enligt tidningen Independent.

År 2007 fångades ”King och Diamonds" på bild iklädd en hatt precis efter en juvelkupp mot en butik i Knightsbridge i London. Den brittiska polisen "kan inte utesluta honom" som misstänkt då det bara finns ett fåtal kriminella som kan ha planerat en så skicklig kupp, enligt International Business Times.

– Det finns helt enkelt inte så många personer som kan ligga bakom detta, säger Barry Phillips, polis vid Met's Flying Squad Association.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

London

Brott