Mejla

Wolfgang Hansson

Fem skäl som talar för Hillary

Publicerad:
Uppdaterad:

...och två som talar emot

Det var länge sedan Hillary Clinton var den vanliga människa vars förkämpe hon nu säger sig vilja vara.

Men trots alla frågetecken kring de verkliga skälen till att hon vill bli president är Hillary Clintons styrkor större än hennes svagheter.

I dag startar Hillary Clinton en blixturné i minibuss i några av de viktigaste delstaterna i primärvalen som hålls i början av nästa år.

I sin första kampanjvideo är Clintons budskap att hon vill kämpa för medelklassen, de vanliga amerikanerna.

Själv är hon extremt välbärgad med en beräknad förmögenhet på runt 200 miljoner kronor, oräknat paret Clintons två hem som båda är i mångmiljonklassen.

Ändå säger sig 85 procent av demokraternas väljare vara beredda att rösta på henne. Här är fem skäl till varför.

* Erfarenhet. Under de åtta år som Bill Clinton var president fungerade Hillary som hans närmaste politiska rådgivare, en inofficiell vicepresident.

Hon hade inte bara ett stort inflytande i politiken utan arbetade rent praktiskt med en rad frågor. Raka motsatsen till den traditionella bilden av Vita husets första dam som ler bredvid sin man på officiella tillställningar och ägnar sig åt välgörenhet.

Enda misstag

Två gånger har hon blivit vald till senator för New York. Hon visade snabbt att hon var en tung politisk spelare. Hennes enda riktigt stora misstag var att hon röstade för att invadera Irak.

Under fyra år var hon skicklig utrikesminister i Obamas administration. En arbetshäst som besökte 112 länder.

Hon har visat att hon är kunnig och sätter sig in i sakfrågorna.

* Kvinna. För tio år sedan hade en kvinnlig presidentkandidat varit allt annat än en självklarhet i USA. Men mycket har hänt. Den amerikanska hemmafrun kan man numera bara se i gamla långfilmer. Kvinnor tar plats på alla nivåer på ett helt annat sätt. Precis som det i förra valrörelsen fanns en tydlig vilja att bryta rasbarriären med en svart president så finns det i dag en stark önskan att bryta könsbarriären med USA:s första kvinnliga president.

Ny image

* Kändisskap. Få amerikaner vet inte vem Hillary Clinton är. Hon är en av USA:s populäraste politiker. En av få som kallas vid förnamn. Hon har väldigt medvetet arbetat på att göra sig mer mänsklig och mindre arrogant. Bilderna på henne tillsammans med sitt första barnbarn är ett led i omformningen av hennes image. Ingen av de republikanska politikerna har i närheten av det kändisskapet även om Jeb Bush har ett efternamn han kan nå långt med.

* Tuff och stryktålig. För republikanerna är Clinton ett rött skynke. Clinton kommer att utsättas för en hatkampanj av aldrig tidigare skådat slag. Inga medel kommer att skys. Men Hillary är sedan mer än 20 år van att skärskådas in i minsta detalj. Hon är mer hårdhudad än hennes yttre kan ge sken av. Hennes personliga motivation att bli USA:s första kvinnliga president är extremt stark.

* Ingen Obama. I nuläget finns inga nya lysande stjärnor på demokratiska partiets himmel. Risken att Hillary den här gången ska råka ut för ett nytt överraskande och förnedrande nederlag är mindre än 2008 då Obama blommade ut tidigare än förväntat.

Talar mot Clinton

Lyckas Hillary Clinton bli sitt partis kandidat väntar nya utmaningar som talar mot henne.

* Historien. Nästa år har demokraten Barack Obama suttit åtta år som president. Han är mäkta impopulär hos mer än halva befolkningen. Det är ovanligt att samma parti abonnerar på posten. Statistiken talar för en republikan 2016.

* Imagen. Erfarenhet är ett plus men de många årens i maktens korridorer gör att Hillary betraktas som en del av det hatade politiska etablissemanget i Washington. Är det förändring och nydaning amerikanerna vill ha så kommer Clinton inte att bli president.

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: