Friad får jätteskadestånd

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
Mannen satt i fängelse i nästan tio år, dömd för att ha våldtagit sin dotter.
Foto: AFTONBLADET
Mannen satt i fängelse i nästan tio år, dömd för att ha våldtagit sin dotter.

Den 67-årige mannen dömdes till 14 års fängelse för upprepade våldtäkter på sin dotter.

Efter att ha avtjänat över 9 år släpptes han 2012 – nu får han 12,6 miljoner kronor i skadestånd.

– Det går aldrig att värdera 9 år i fängelse, den tiden är ju förlorad för alltid, säger hans advokat Thomas Olsson.

Mannen dömdes 2002 mot sitt nekande för upp emot 200 våldtäkter på sin då minderåriga dotter under åren 1983–1990. Tingsrätten dömde honom till 10 års fängelse, ett straff som hovrätten sedan skärpte till 14 år.

Domen i hovrätten vilade till stor del på saker som dottern berättat om i terapi flera år senare. Enligt henne hade våldtäkterna haft inslag av tortyr och sadistiskt och rituellt våld.

Men när dottern senare påstod att hon från 2007 våldtagits av ett nätverk, där såväl höga företagsledare som namngivna poliser ingick, framkom uppgifter som gjorde att Högsta domstolen omprövade pappans skuld.

Köpte egna rakblad

Enligt kvinnan hade även nätverkets övergrepp haft inslag av tortyr och rituellt våld, hon påstod bland annat att hon hade blivit skuren i underlivet med rakblad.

Men när Säpo utredde anklagelserna och spanade på kvinnan framkom det att hon ljugit.

– De såg att hon själv gick in och köpte rakblad i en butik. Samma vecka kom hon med nya anklagelser om övergrepp, har 67-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt.

Mannen släpptes ur fängelset 2012.

– Det är som en tegelsten som ramlar ur bröstkorgen på en, så lättad blir man ju, att man får upprättelse,  sa han när HD beviljade resning.

Efter nästan 10 år i fängelse blev han den person i Sverige som har suttit fängslad längst tid efter en felaktig dom.

Högsta skadeståndet

Mannen begärde 19 miljoner kronor i skadestånd och beviljades tidigare i år 5 miljoner kronor av justitiekanslern (JK). Den ersättningen var dock bara ett delbeslut och nu höjs beloppet till 12,6 miljoner kronor, vilket gör det till det högsta skadestånd som har betalats ut av JK. Av beloppet utgörs 9 miljoner av ersättning för lidande och resten bland annat av ersättning för förlorad arbetsinkomst, skriver TT.

– Skadeståndet är resultatet av en förhandling med JK, säger 67-åringens advokat Thomas Olsson till Aftonbladet.

Han säger att hans klient efter omständigheterna är nöjd med skadeståndet.

– Med hänsyn till de regler som finns är det naturligtvis en väldigt bra ersättning, men det går aldrig att värdera 9 år i fängelse, den tiden är ju förlorad för alltid. Utifrån det perspektivet går det inte att kompensera någon för att ha suttit oskyldigt dömd i nästan 10 år.

Joy Rahman, som under 8 år satt fängslad för ett mord som han senare friades från, fick totalt 10,2 miljoner kronor i skadestånd, varav 9 miljoner för lidande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN