Pierre Nkurunziza

Burundier firar uppgifter om kupp

NYHETER

En högt uppsatt militär i Burundi hävdar att president Pierre Nkurunziza avsatts.

I huvudstaden Bujumbura firar demonstranter, men en talesperson för presidenten avfärdar uppgifterna som "ett skämt".

Generalmajor Godefroid Niyombare, som sparkades som underrättelsechef i Burundi i februari, säger att han avsatt president Pierre Nkurunziza och hans regering.

I ett tal säger generalmajoren att Nkurunziza genom att försöka sitta kvar en tredje mandatperiod brutit mot landets grundlag. Han lovar också att samarbeta med föreningar, religiösa ledare och politiker för att få till stånd en övergångsregering, rapporterar Rueters.

Beskedet, som även sändes i radio, fick hundratals demonstranter i huvudstaden Bujumbura att fira efter veckor av våldsamma protester som krävt minst tiotals människoliv.

Demonstranterna lyckades tidigare i dag för första gången ta sig fram till det största torget i huvudstaden. Polis avfyrade varningsskott och tårgas i försöken att skingra dem.

Men presidentens talesperson säger till BBC att ryktena om en kupp är ogrundade och att Nkurunziza fortfarande är president.

Tidigare uppgav Reuters att soldater omringat det statliga radiobolagets byggnad i centrala Bujumbura. Enligt presidentens talesperson Willy Nyamitwe handlar det om att säkerheten kring radiohuset förstärkts för att hindra demonstranter att ta sig in.

TT-AFP-REUTERS

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Pierre Nkurunziza

ÄMNEN I ARTIKELN

Pierre Nkurunziza

Burundi

Bujumbura