Svenska åklagare begär att få förhöra Julian Assange

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska åklagarmyndigheten ska skicka en begäran om att förhöra den sexbrottsmisstänkte Julian Assange på Ecuadors ambassad i London.

Sverige och Ecuador har ingått ett generellt avtal om rättslig hjälp. Nu meddelar åklagarmyndigheten att en formell begäran om att få förhöra Wikileaks-grundaren på Ecuadors ambassad i London ska läggas fram.

Begäran kommer att skickas från justitiedepartementet via diplomatiska kanaler till Ecuador.

Oklar tidpunkt

Förhöret kommer att genomföras av chefsåklagare Ingrid Isgren, som är biträdande åklagare i Assange-utredningen. Hon kommer att få sällskap av en utredare från polisen.

När förhöret kan ske med Assange är i nuläget inte klart.

Många vändor

Julian Assange, som grundade sajten Wikileaks 2006, är misstänkt för sexbrott Sverige. Åklagare har försökt få till förhör med den 44-årige australiensaren sedan 2010, hittills utan att lyckas.

I somras gick Assange med på att bli förhörd på Ecuadors ambassad, där han har befunnit sig sedan 2012. De förhören ställdes dock in i sista stund. Orsaken var att de nödvändiga tillstånden inte var iordning.

Ursprungligen var Wikileaks-grundaren misstänkt för en våldtäkt, ett fall av olaga tvång och två sexuella ofredanden. I somras preskriberades dock alla brott utom våldtäkten. Det är alltså enbart det brottet som åklagare kan förhöra Assange om.

Publicerad: