Förslaget: Polisen ska få visitera asylsökande

avIsabelle Nordström

Får behålla vigselringen

1 av 8

Nu får danska polisen söka igenom flyktingars bagage i jakt på värdesaker.

Pengarna ska användas för att täcka kostnader och är en av 34 åtgärdspunkter danska statsministern presenterade i dag.

– Men asylsökande får behålla mobiltelefonen, säger migrationsminister Inger Støjberg.

I går torsdag kallade danske statsministern alla partiledare till ett krismöte för att diskutera flyktingsituationen.

Mötet hölls i Köpenhamn och efteråt presenterade Lars Løkke Rasmussen (Venstre) en lista med 34 åtgärdspunkter för att strama åt flyktingpolitiken.

– Regeringen föreslår att tillåta polisen att visitera asylsökande och söka igenom deras bagage för att säkra pengar och värdesaker för att täcka kostnaderna för uppehälle, står det i förslaget.

– Regeringen föreslår att tillåta polisen att ta medel för att täcka framtida kostnader för asylsökandes underhåll, står det i en annan punkt.

Får behålla mobiltelefon

Men det finns också begränsningar.

Det är inte tillåtet att beslagta kontanter och värdesaker som är ”nödvändiga för en rimlig levnadsstandard”, enligt förslaget. Inte heller vigselringar eller andra saker som kan ha särskild personlig betydelse får polisen ta.

– Förutom en vigselring får asylsökande också behålla mobiltelefonen, säger migrationsminister Inger Støjberg (V) enligt Ekstrabladet.

Listan innehåller också förslag som att låta asylsökande betala mer av sitt uppehälle, ökade möjligheter att frihetsberöva personer som ska avvisas och förkorta de tillfälliga uppehållstillstånden.

– Vi vill strama åt villkoren för avvisningar, finns det en reell möjlighet att avvisa en person hem, så måste vi använda oss av frihetsberövande, säger Løkke Rasmussen på pressträffen.

Andra punkter är väntetid på tre år innan en flykting kan återförenas med sin familj och fler tältläger. Dessutom innehåller listan krav på att öka straffet för tiggeri.

”Ska kunna försörja sig själv”

Redan innan pressträffen hade regeringen flaggat för neddragningar i ekonomiskt stöd till nyanlända.

– I Danmark ska man kunna försörja sig själv. Den grundläggande principen ska vi sprida till asylboenden, säger Støjberg.

Enligt Lars Løkke Rasmussen är målet med punkterna att göra Danmark mindre attraktivt.

ARTIKELN HANDLAR OM