Svart bil kan ha varit attack som inte blev av

avGustaf Tronarp, Johanna Frändén, Oskar Forsberg

1 av 10

PARIS. Under tisdagen hittades en övergiven bil vid 18:e arrondismentet i Paris, en svart Renault Clio. Uppgifter visade sedan att den efterlyste Salah Abdeslam hyrt bilen.

Franska polisen har sagt att bilen kunde användas i fler terrorattacker.

Polisen ställer sig nu frågande om den övergivna Clion var en attack som aldrig blev av?

Ett stort område kring 18:e arrondismentet fick spärras av under tisdagen. Fransk polis upptäckte den övergivna bilen och tror att den är kopplad till fredagens terrorattentat.

Enligt poliskällor kunde bilen ha använts i ytterligare attacker, skriver Le Parisien. Även Islamiska staten har nämnt 18:e arrondismentet i sina uttalanden kring attacken.

Plötsligt kom uppgifterna att bilen hyrts med den eftersökte Salah Abdeslams kreditkort.

”Lämna över dig själv”

Salah Abdeslams bror Mohammed ber nu sin bror att ”gå till polisen”, uppger BFMTV.

– Det bästa vore att kapitulera så rättvisan kan kasta ljus över den här historien, säger han.

På tisdagen gick belgisk polis ut med en ny efterlysning med uppdaterade bilder på den eftersökte.

Kastade in chockgranater

Det råder, enligt polisen, emellertid inget tvivel att Abdeslam faktiskt var på plats, eller nyligen hade vistats i byggnaden, när poliserna slog in fönsterrutorna och kastade in chockgranater, så kallade flashbangs, i trappuppgången.

– När vi fick kontroll över situationen var han borta. Jag känner mig dock säker på att vi kan ringa in honom igen och att vi griper honom under tisdagen. Det finns ingen anledning att tro att han flytt från området, sa en av polisens insatsledare till VG efter razzian.

Under kvällen i går och natten var det mycket aktivitet i Molenbeek. Bland annat utrymdes en skola efter ett misstänkt bombhot. Civilklädda poliser med automatkarbiner motade bort nyfikna och journalister utanför skolan, bland annat Aftonbladets team på plats.

Jakten fortsätter

Fyravåningshuset på Rue Delauney i Molenbeek var under hela kvällen i går i fokus i världens medier. Många boende i området uttryckte en stor förvåning över den massiva insatsen.

– Det trodde man inte. Att han skulle bo här, säger en man Aftonbladet talar med utanför fastigheten.

I dag fortsätter jakten med oförminskad styrka såväl i Bryssel med omnejd som i Frankrike. Polisen har fått in flera tips. Bland annat ringde en person och larmade om att Abdeslam ska ha setts i Strasbourg. Det visade sig emellertid vara ett falsklarm.

Sökte igenom mystisk bil

Under dagen har polis också genomfört insatser i Paris. Aftonbladets team var på plats när ett helt kvarter i den franska huvudstaden spärrades av. Polisen kontrollerade och genomsökte en svart Renault Clio. Fordonet, som har belgiska registreringsskyltar, fördes sedan bort innan avspärrningarna hävdes.

Poliskällor uppger för brittiska Guardian att bilen har kopplingar till attackerna. Enligt en reporter på franska Liberation tillhör bilen den jagade terrorbrodern Salah Abdeslam. Det har dock inte polisen bekräftat.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

ARTIKELN HANDLAR OM