Aftonbladet

Polisen får rätt att göra husrannsakan på Aftonbladet

Av: 

Isabelle Nordström

Aftonbladets redaktion.
Aftonbladets redaktion.

NYHETER

Polisen fick rätt av tingsrätten att göra husrannsakan på Aftonbladet för att få bilder på misstänkta rånare.

Nu går även hovrätten på samma linje.

– Vi kommer att överklaga. Det som står i domen bryter mot källskyddet och det tänker jag inte acceptera, säger Jan Helin, Aftonbladets publisher.

Det var efter ett rån i Kista galleria i slutet av maj som Aftonbladet publicerade maskade bilder på två gärningsmän.

Polisen krävde att Aftonbladet skulle lämna över bildfilerna, vilket tidningen sa nej till med hänvisning till källskyddet.

– Det här är bilder som har kommit till oss via en uppgiftslämnare som vill vara anonym. Om vi skulle ge bildfilerna till polisen så skulle vi riskera att röja källan. Bildfiler har i dag ofta en rad metadata med sig som gör att källan skulle gå att spåra, sa Aftonbladets publisher Jan Helin tidigare.

Aftonbladet överklagade

Solna tingsrätt har tidigare gett åklagare Charlotta Tanner rätt att med hjälp av polisen genomföra en husrannsakan på Aftonbladets redaktion.

Detta överklagade tidningen och idag kom beslutet från hovrätten. De går på samma linje som tingsrätten, vilket ger polisen rätt att göra husrannsakan.

”Inga hinder”

Hovrätten motiverar beslutet med att det inte finns några hinder mot husrannsakan:

"Sammantaget konstaterar hovrätten att de grundläggande förutsättningarna för husrannsakan är uppfyllda och att åtgärden inte heller syftar till att beslagta ett föremål som omfattas av regeln om beslagsförbud. Något hinder mot husrannsakan på den grunden finns således inte."

Överklagar till HD

Aftonbladet kommer att överklaga beslutet till Högsta domstolen, enligt Jan Helin.

– Det som står i domen bryter mot källskyddet och det tänker jag inte acceptera. Därför överklagar vi och vill att Högsta domstolen tittar på det här, säger Helin.

För att överklaga ett beslut från hovrätten ska det finnas något av principiell vikt, enligt Jan Helin.

– Det gör det i det här fallet. Har polisen att att gå in på redaktionen och beslagta journalisters datorer? För det är det ytterst som står här i domen. För mig är det en horribel rättsordning och det kan jag inte acceptera som ansvarig utgivare, säger Helin.

– Min ursprungsinställning är att detta hade vi kunnat lösa med bevarat källskydd. Men i och med att man nu går vägen över en rättprocess så måste den rättsprocessen ha sin gång, säger han.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet