Brutna Decemberöverenskommelsen

Kinberg Batra: ”Överenskommelsen är upphävd”

Av: 

Oskar Forsberg

Julia Wågenberg

NYHETER

Decemberöverenskommelsen är bruten – det meddelar nu samtliga alliansledare.

– Jag konstaterar att överenskommelsen är upphävd i och med Kristdemokraternas beslut, säger Anna Kinberg Batra, Moderaternas partiledare.

Statsminster Stefan Löfven (S) har ännu inte kommenterat kvällens politiska drama.

Efter Kristdemokraternas besked om att de ska lämna decemberöverenskommelsen kallade Anna Kinberg Batra till en pressträff utanför Stadshuset i Stockholm.

Hon var först av samtliga alliansledare att meddela att decemberöverenskommelsen (DÖ) är bruten.

– Jag konstaterar att överenskommelsen är upphävd i och med Kristdemokraternas beslut, säger hon.

Hon kommer inte att ställa sig bakom SD:s misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S).

"Den har fallit"

Vill ni fälla regeringen?

– Oppositionen ska alltid vara beredda att leda landet, säger Kinberg Batra.

M-ledaren var drivande till att överenskommelsen över huvud taget kom till.

– Det var nödvändigt just då. Nu kan jag konstatera att den har fallit. Jag konstaterar att den är upphävd och nu måste vi jobba vidare. Jag leder Alliansen för att bli starkare politiskt och det kan man se i våra fyra budgetförslag, säger hon.

”Vill leda alliansen”

Kinberg Batra säger att det första hon gjorde efter beskedet var att tala med de andra partiledarna i oppositionen. Nyvalsinstrumentet är upp till regeringen att använda, sade hon också.

Är inte detta ett misslyckande?

– Jag konstaterar att överenskommelsen är upphävd. Jag vill leda alliansen i regeringsställning och nu vill jag diskutera det med svenska folket, säger Kinberg Batra.

C: DÖ är upphävd

I en kommentar till Aftonbladet säger Anders W Jonsson, Centerpartiets vice ordförande, att DÖ är upphävd i sin nuvarande form.

– För Centerpartiet är det viktigt att det finns tydliga former för hur landet ska styras, men i och med att ett parti nu har lämnat decemberöverenskommelsen innebär det att den är upphävd i sin nuvarande form, säger han och tillägger:

– Centerpartiet kommer att rösta på den budgetmotion som vi har lämnat in under hösten. Precis som vi hela tiden har ämnat att göra.

FP instämmer

Även Jan Björklund, Folkpartiets partiledare, konstaterar att DÖ är upphävd. Han har tidigare sagt till Dagens industri att nyval hotar om något parti lämnar DÖ. Det vore olyckligt om det skedde mitt i flyktingkrisen säger han nu.

– Det som nu kan hända, det är en öppen fråga. Från Folkpartiets sida vill vi undvika att Sverige kastas in i ett politiskt kaos, men det går ju inte att utesluta tyvärr, säger han till TT.

För att undvika nyval kommer Folkpartiet att göra det de sagt, säger han. Vilket är att rösta på den budgetmotion de har lagt fram och inte stödja den misstroendeförklaring SD tänker lämna in mot finansminister Magdalena Andersson (S).

Tidigare på kvällen meddelade KD-ledaren Ebba Bush Thor att hennes parti lämnar DÖ.

– Beslutet innebär att Kristdemokraterna nu lämnar decemberöverenskommelsen och min uppfattning är därmed att decemberöverenskommelsen som sådan har fallit, säger hon.

Kort efter att rikstinget beslutat att lämna DÖ – lämnade Ebba Busch Thor kongressalen.

Statsminister Stefan Löfven har ännu inte kommenterat KD:s och de övriga allianspartiernas besked. Tidigare i dag hänvisade Löfvens pressekreterare till socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth för kommentarer kring den politiska händelseutvecklingen.

Senare under kvällen kom en kommentar från Stefan Löfven.

ANNONS

Köp refill till myggmaskinen – innan de tar slut! Nu på NEDSATT pris!

Extern länk från MEDS

Fynda här!

@BuschEbba är landets svagaste partiledare. Blir svårt att ta henne på allvar i någon fråga... #dö #kdting #08pol
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brutna Decemberöverenskommelsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Brutna Decemberöverenskommelsen

Anna Kinberg Batra

Jan Björklund

Kristdemokraterna

Magdalena Andersson

Decemberöverenskommelsen