Avslöja mobbning med ett knapptryck

Therese, 18: "Appen gör det lättare att hjälpa andra”.

Mobbas någon på din skola?

Nu kan du rapportera via en ny app.

– Jag tror det är jättebra att man kan anmäla via en app. För det känns svårare att gå till rektorn och berätta, säger Therese Enman, 18, som testat appen på sin skola.

Appen har tagits fram av Tobias Wernius och heter "Speak UP!".

– Syftet är att ge eleverna en egen röst, att de ska kunna meddela när något inte känns bra, hjälpa sig själva eller någon annan, säger han.

I appen kan man rapportera om mobbning, nätmobbning, droger, alkohol, våld, sexting, självskadebeteende, klotter, vapen, skadegörelse, rasism och stöld.

– Eleverna vet vem som är mobbad, vem som klottrat, men vågar kanske inte prata med lärarna, rektorn eller föräldrarna, säger Tobias Wernius.

Man kan även rapportera var det hänt: i sociala medier, skolkorridoren, klassrummet, skolgården, på väg till och från skolan, matsalen, kafeterian, gymnastiken.

Kan anmäla anonymt

Via appen kan rektorn inte bara se vilken elev som är drabbad utan även vilka problem som finns på skolan generellt. Är det mobbning? Droger?

Eleverna kan anmäla anonymt. Appen är gratis för alla skolor.

Sedan maj har alla elever på Drottning Blankas gymnasium i Stockholm tillgång till appen.

– Jag brukar vara ganska snabb med att titta på sådant som kan förbättra arbetsmiljön. Appen kan vara en möjlighet för de elever som inte vågar komma till mig. säger Norma Aznar, rektor på skolan.

– När det kommit in en rapport så kan man inte blunda, utan vi måste göra någonting.

Efter 1,5 vecka har hon ännu inte fått några anmälningar via appen.

Olivia Slotte, 18, och Therese Enman, 18, går andra året på gymnasiet på skolan. De tycker att appen fyller en viktig funktion.

– Många kanske inte vågar säga till och eftersom rektorns rum ligger centralt så kan andra elever se att man går dit, säger Olivia Slotte.

De menar att skolpersonalen inte alltid ser den mobbning som pågår.

– Men om man skickar in det via appen så går det inte att blunda för det. Utan det blir svart på vitt, säger Therese Enman.

Lättare att hjälpa andra

Båda tycker appen är lätt att använda.

– Den är väldigt smidig. Det går på 30 sekunder, säger Olivia Slotte.

De tycker det är bra att man också kan anmäla självskadebeteende, även om det kan vara känsligt för den drabbade.

– Det är mycket vanligare än man tror, säger Olivia Slotte.

Men att anmäla är ju inget självändamål.

– Det viktiga är att skolan tar tag i det. Skolan kan inte blunda för det eller skylla i från sig och säga att det inte skett, säger Therese Enman.

– Jag brinner för civilkurage. Appen gör det lättare att hjälpa andra. Men jag hoppas att jag inte behöver använda den, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN