Obama godkände ny övervakningslag

Publicerad:
1 av 2
Barack Obama.

Efter en utdragen politisk debatt beslutade USA:s kongress om stora förändringar för landets underrättelsetjänst.

Några timmar senare godkände president Barack Obama den nya lagen.

Kongressen beslutade sent på tisdagen om omfattande förändringar i reglerna för underrättelsetjänsten NSA:s övervakning av data- och teletrafik i den lag som går under beteckningen Patriot Act.

Utdragna förhandlingar

Senaten röstade efter utdragna förhandlingar för att den omfattande och kontroversiella insamlingen av data som genomdrevs direkt efter terrorattackerna mot New York och Washington den 11 september 2001 inte får ske som tidigare.

Representanthuset har redan röstat igenom förändringen. Lagen godkänner dock flera nationella säkerhetsprogram som rör underrättelsetjänsterna. Teletrafik ska fortsättningsvis sparas av teleoperatörerna och kan utkrävas efter domstolsbeslut.

Upphörde att gälla

Patriot Act upphörde att gälla natten till måndagen, varpå underrättelsetjänster tvingades att upphöra med insamling av datatrafik. Den nya lagen, som kallas USA Freedom Act, röstades igenom med 67 ja-röster och 32 nej-röster i senaten.

Enligt Barack Obama ska den nya lagen skydda både den enskildes rättigheter och nationens säkerhet. Han meddelade på sitt Twitterkonto att han skulle skriva under lagen "så snart jag får den". Och det gjorde han.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN