Sa till barnen i kyrkan: ”Tomten finns inte”

avViktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldrar rasar: ”Julen är förstörd nu”

Foto: AP / TT.
”Tomten” som bor i finska Rovaniemi.

När grundskolebarnen i Maxmo i Finland var på gudstjänst berättade prästkandidaten att tomten inte är på riktigt, enligt Yle.

När rektor, lärare och elever satt bänkade i kyrkan i svenskspråkiga byn Maxmo i Finland under en skolgudstjänst fick de höra något lite ovanligt från prästkandidaten som ledde församlingen. De fick höra att tomten inte finns.

– Min nioåring var lite ledsen. Hon sa att julen är förstörd nu, säger Kim Backlund till Vasabladet.

”Julglädjen har förtagits”

Enligt Maxmo kyrkbys skolas rektor Fanny Tuuri skruvade skolpersonalen på sig redan när de hörde prästkandidaten. Efter gudstjänsten förklarade de för kyrkan att det var olyckligt.

Den lokala hem- och skolaföreningen har skrivit ett brev till församlingen.

”I denna tid av krig, terror och ekonomisk orolighet är väl livets små glädjeämnen än viktigare för barnen. Julglädjen och förväntan har nog till viss del förtagits för många barn nu, och de har börjat tvivla och ifrågasätta”, skriver föreningen i brevet.

Kyrkan: ”Beklagligt”

Tillförordnade kyrkoherde Tomas Klemets har viss förståelse för kritiken, men försvarar prästkandidaten.

– Det har tydligen väckt reaktioner, jag förstår det. Nu vet jag inte exakt vilka ord som använts men det har uppfattats att fokus ligger på fel ställe. Det är beklagligt om folk reagerar negativt, säger han till Vasabladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Finland