Raseri mot Trump efter utspelet om muslimer

avNiklas Svahn

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Reaktionerna mot Donald Trumps uttalande om att förbjuda muslimer från att resa till USA lät inte vänta på sig.

Flera toppolitiker i USA fördömde uttalandet, däribland Hillary Clinton och motkandidaten Jeb Bush.

– Det här kommer inte att skada honom men vid en viss punkt tippar det över, säger den amerikanske statsvetaren Christopher Larimer.

Christopher Larimer vid University of northern Iowa.

Republikanernas toppkandidat till presidentämbetet, Donald Trump, vill förbjuda muslimer från att resa till USA. Det ska gälla alla muslimer, invandrare som turister, men inte personer som redan är bosatta i landet.

Trump kallade det en ”fullständig stängning” av USA:s gränser för muslimer som vill ta sig in i landet.

– Vad har vi för val? sa presidentkandidaten.

Reaktionerna mot uttalandet lät inte vänta på sig. Demokraternas toppkandidat, Hillary Clinton, fördömde uttalandet i ett inlägg på Twitter: ”Det här är förkastligt, fördomsfullt och splittrande. Donald Trump, du förstår inte. Det här gör oss mindre säkra.”

Vita huset sa att Trumps förslag ”strider mot amerikanska värderingar”.

– I rättighetsförklaringen ingår respekt för religionsfrihet, säger Ben Rhodes, en av president Barack Obamas högsta utrikesrådgivare, till CNN.

”Obama vill göra det motsatta”

Christopher Larimer, docent i statsvetenskap vid University of northern Iowa, säger till Aftonbladet att den senaste tidens händelser i Paris och San Bernardino påverkar stödet för Trump.

– Han säger det här vid en tidpunkt när immigration och terrorism är de viktigaste ämnena inom amerikansk politk. Men han tilltalar bara en liten del av det republikanska väljarna.

USA:s president Barack Obama ägnade sitt tal till nationen under söndagen åt kampen mot Islamiska staten och terrorn. Larimer menat att Trump och Obama är två motpoler.

– Obama vill göra det motsatta Trump vill. Det sista han vill göra är att diskriminera och inskränka friheten.

Det amerikanska folket borde veta var Trump står, varför kommer han med ett sådant här uttalande?

– Det här passar hans kampanj. Sådana här uttalanden har inte skadat honom men vid en viss tidpunkt kommer de att göra det. En del av detta är för att hålla mediabevakningen kring honom och hans kampanj vid liv.

– Det handlar också om hans personlighet. Amerikansk media har gett honom ett oproportionerligt stort utrymme jämfört med de andra kandidaterna, säger Christopher Larimer.

”Gör honom inte mer populär”

Kritiken mot Trumps uttalande kom inte bara från demokrater utan även från det egna partiet. Den republikanske kandidaten Jeb Bush, som är motståndare till Trump och bror till den tidigare presidenten George W. Bush, sa att uttalandet ”inte var seriöst” på Twitter. Larimer påpekar att Bush tidigare uttryckt sig på ett liknande sätt om sin motståndare under ett tal i delstaten Iowa.

Christopher Larimer ställer sig frågande till hur starkt Donald Trumps stöd egentligen är. Han tror att det amerikanska folket inte stöttar honom så mycket som mediebevakningen ger sken av.

– Jag tror inte generellt att det här gör Trump mer populär, säger Christopher Larimer.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM