Danske statsministern: Id–kontrollerna splittrar Öresund

NYHETER

Kritisk till svenska id–kontroller

Foto: Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Svenska regeringens planerade id–kontroller splittrar Öresundsregionen.

Det tycker Danmarks statsminister.

– Vi har lagt miljarder på att bygga infrastruktur. Nu separerar Sverige denna storstadsregion, säger Lars Løkke Rasmussen.

Danske statsministern Lars Løkke Rasmussen (Venstre) tycker att svenska regeringens förslag om id–kontroller bryter upp hela Öresundsregionen.

– Det är en mycket olycklig situation. Vi har spenderat miljarder på att bygga infrastruktur i Öresundsområdet och miljoner på att marknadsföra Kapenhamn och Malmö som en tätort. Nu har svenskarna alltså beslutat att separera hela denna storstadsregion genom att införa id–kontroller, säger han till danska Tv2.

”Komplicerad vardag”

Förra veckan meddelade justitie– och migrationsminister Morgan Johansson (S) att de planerade id–kontrollerna kommer att börja ske 4 januari.

Syftet är att kraftigt minska antalet asylsökande till Sverige. Under de senaste veckorna har allt färre sökt asyl i Sverige.

Under förra veckan registerades 3300 asylsökande i Sverige, jämfört med över 10 000 i veckan i mitten av november.

Under måndagen samlade Løkke Rasmussen partiledarna för partierna i Folketinget för att informera om regeringens planer i flyktingfrågan.

– Det här betyder att vardagen för massa människor som pendlar över bron blir mycket mera besvärlig. Det är 31 000 människor varje dag. Det är svenskar som arbetar i butiker i Köpenhamn och danskar som bor i Sverige, säger Lars Løkke Rasmussen.

Planerar egna kontroller

Trots danska statsministerns kritik mot Sverige planerar han att göra samma sak. Om det visar sig att fler flyktingar väljer att stanna i Danmark efter 4 januari har regeringen numera befogenhet att införa id–kontroller mot dansk–tyska gränsen.

– Vi har beslutat i regeringen att minska effekterna så mycket som möjligt, säger han till danska Tv2.