Ryssland

Så används svenska Amandas död i ryskt propagandakrig

NYHETER

BERLIN. Svenska Amanda, 20, knuffades framför ett tunnelbanetåg i Berlin.

Nu har hennes tragiska död förra veckan blivit en del i Rysslands propagandakrig mot Angela Merkels flyktingpolitik.

”Antalet anmälningar om sexuellt ofredande under nyårsnatten i Köln är nu uppe i över 1000 stycken. Den här gången i Berlin var beröringen dödande.”

Så avslutar ryska Kanal 5 sin rapportering om svensk-tyska Amanda Khaskie Abdullahs död efter att hon knuffats framför ett tåg i Berlins tunnelbana förra tisdagen. Därmed har 20-åringens tragiska bortgång blivit en del av rysk medias pågående svartmålning av tysk och europeisk flyktingpolitik.

Rört upp känslor

De senaste veckorna har den här typen av rapportering stegrats och rört upp starka känslor bland tyskar med rötter i det forna Sovjet, så kallade Rysslandstyskar.

Bakgrunden till den upptrissade stämningen är framför allt ryska mediers rapportering om att en 13-årig flicka från en rysk familj boende i Berlin skulle ha förts bort och våldtagits av tre flyktingar den 11 januari.

Enligt tysk polis är de ryska medieuppgifterna om 13-åringen falska. Det pågår visserligen en polisutredning om sexuellt utnyttjande av flickan. Men hon har vid det aktuella datumet aldrig utsatts för ”vare sig kidnappning eller våldtäkt”, som polisen till slut meddelade på sin Facebook-sida i ett försök att stävja ryktesspridningen.

Varnade Ryssland

Trots det samlades i helgen tusentals Rysslandstyskar runt om i olika städer för att protestera mot landets flyktingpolitik, tillsammans med anhängare från den islamofobiska rörelsen Pegida.

Den politiska mobiliseringen inom gruppen har överraskat experter.

– Tyskar från Ryssland anses vara den mest osynliga migrantgruppen. Sedan de kom hit, de flesta efter östblockets fall, har de aldrig haft någon egentlig politisk representation och anses allmänt som en politiskt likgiltig grupp. Och nu plötsligt kliver de fram på det här sättet, säger Jannis Panagiotidis, professor vid Osnabrücks universitet, som forskar på integrationen av tyskar med rysk bakgrund.

I tisdags nådde utvecklingen en ny nivå när den ryska utrikesministern, Sergej Lavrov, uttalade sig i rysk media om ”vår flicka”, och önskade Tyskland ”lycka till i sitt arbete med att komma till rätta med sina svåra problem”. Tysklands utrikesminister, Frank-Walter Steinmeier, svarade dagen därpå och varnade för att utnyttja fallet med 13-åringen som ”politisk propaganda”.

Och nu tycks det alltså som om Amanda Khaskie Abdullahs död används i samma syfte.

Gärningsmannen, en 28-årig man född i Hamburg, har enligt polisen iranskt medborgarskap, vilket fått ryska medier att upprört rapportera om fallet som ett tecken på misslyckad tysk flyktingpolitik. ”Ännu en gång har en tysk medborgare fallit offer för ännu en flykting”, säger reportern i inslaget på ryska Kanal 5, som genom sin ägare National Media Group har nära kopplingar till Kreml.

”Tillfredsställer behov”

Enligt Alexey Kovalev, en rysk journalist som på bloggen Noodle Remover arbetar med att avslöja lögner och propaganda i rysk media, följer inslaget om tunnelbanemordet samma mönster som rapporteringen om 13-åringen.

– Det är tydligt hur inslaget piskar upp människors rädsla. Det går inte att säga om just detta fallet är en del av en koordinerad propagandakampanj, men det tillfredsställer i alla fall ett behov hos tittarna som är skapat uppifrån, säger han.

Enligt Alexey Kovalev har rapporteringen ett dubbelt syfte. För det första bidrar den till en politiskt önskvärd uppfattning bland den ryska befolkningen i Ryssland av ett Europa i förfall. För det andra kan den verka för en mobilisering mot väst inom de stora rysktalande grupper som finns i länder som Tyskland.

– Politikerna i Kreml förstår vilket inflytande rysk media har på den rysktalande befolkningen utomlands, säger Alexey Kovalev.

Amanda Khaskie Abdullah föddes 1995 i Tyskland och hade både svenskt och tyskt medborgarskap. Hennes död har fått stor uppmärksamhet och vid begravningen i Berlin förra fredagen närvarade uppemot 200 personer. Den misstänkte gärningsmannen bedöms lida av schizofreni och vårdas just nu på en psykiatrisk klinik i väntan på åtal.

SE OCKSÅ

Svenska knuffades framför tåg i Berlin

Arvid Jurjaks

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ryssland

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryssland

Tyskland

Sergej Lavrov

Berlin

Flyktingpolitik