Försvarsministern öppnar för att återinföra värnplikten

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: JONAS BILBERG

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) öppnar nu på allvar för att återinföra värnplikten.

En utredning om försvarets personalförsörjning sjösätts redan i höst.

– Förändringen i det säkerhetspolitiska läget gör att vi behöver höja den militära förmågan, säger han.

Försvarsministern meddelade vid regeringens sommarfika att frågan om värnplikt ska utredas i höst.

Peter Hultqvist kan tänka sig en kombination av dagens system med anställd personal och någon form av värnplikt. Liknande system finns i Norge och Danmark.

– Det skulle vara klokt att titta på det här även i Sverige. Vi vill bygga ett robustare och mer fungerande personalförsörjningssystem, säger han.

Oklart hur många som ska ingå

Exakt hur systemet skulle fungera vill Peter Hultqvist inte uttala sig om eftersom han inte vill föregå utredningen. Men han nämner möjligheten att utgå ifrån det beredskapsunderlag som alla män och kvinnor som fyller 18 fyller i skickar till Rekryteringsmyndigheten.

– Utifrån det skulle man kunna titta på hur många man ska kalla in till allmän mönstring. Sedan kan man föra ett resonemang om de skulle vara intresserade att genomföra utbildningen under åtta till tio månader för att sedan bli krigsplacerad.

Innebär det att den allmänna värnplikten återinförs?

– Värnplikt är som princip alltid allmän, sedan är det frågan om hur långt man väljer att gå och hur många man väljer att kalla in. Det måste utredas.

Repmånaden inleds i höst

Peter Hultqvist betonar att det inte är aktuellt att avskaffa dagens system med anställd personal - det handlar i stället om att komplettera systemet.

– Förändringen i det säkerhetspolitiska läget gör att vi behöver höja den militära förmågan. Men det är också en fråga om hur man ser på det som kallas för folkförsvarsprincipen, att det måste finnas en förankring hos allmänheten, som inte är anställd i försvarsmakten, för försvarsfrågor. Och att det finns en kunskap hur man hanterar olika krissituationer.

I december förra året beslutade regeringen att återinföra möjligheten att kalla in tidigare värnpliktiga till repetitionsutbildning, den så kallade repmånaden. Utbildningen kommer att påbörjas senare i höst.

När värnplikten eventuellt kan införas är fortfarande oklart.

– Det är för tidigt att säga. Vi jobbar med utredningen så snabbt som möjligt men jag vill inte ange någon tidsaspekt, säger Peter Hultqvist.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM