Här är SD:s nya ungdomsorganisation

Publicerad 2015-10-01

Tar namnet som Moderata ungdomsförbundet tidigare hade

Sverigedemokraterna har ett nytt ungdomsförbund.

Den nya organisationen har samma namn som tidigare, med tillägget ”ungsvenskarna”. Det kallade sig tidigare Moderata ungdomsförbundet - efter att ha brutit mot en organisation som närmat sig nazismen.

Ordförande i det nya ungdomsförbundet Ungsvenskarna SDU blir Tobias Andersson. Den nya organisationen presenteras på sajten sdu.nu.

– Det känns stort. Det här är den största politiska rollen som jag har haft i en politisk organisation, säger Tobias Andersson.

”Har också brutit”

Nyheter24 rapporterar att förbundets nya symbol har stora likheter med den så kallade Engelbrektsbågen. Den användes tidigare av Moderata ungdomsförbundet, som vid grundandet 1934 hette just Ungsvenskarna.

Det namnet antogs efter att Moderaterna, som då hette Allmänna valmansförbundet, brutit med Sveriges nationella ungdomsförbund, SNU. Det uppbrottet skedde eftersom SNU närmat sig nazismen.

Ungsvenskarna SDU:s ordförande Tobias Andersson tycker att de historiska paralellerna är passande.

– Vi har också brutit mot ett ungdomsförbund som vi anser var för radikalt. Jag tycker att kopplingen till ett förbund som bryter mot ett annat är positivt för vår del, säger han.

Utmanade ordföranden

Även Engelbrektsfågeln passar väl in i det nya förbundets profil, enligt Andersson.

– Den har traditionellt stått för fosterlandskärlek och konservatism och det är också det vi vill stå för som förbund.

Det nystartade ungdomsförbundet kommer efter en infekterad strid mellan SD och SDU. I september bröt moderpartiet helt med ungdomsförbundet. Den utlösande faktorn till det var att Jessica Ohlson valts till ordförande för SDU.

På förbundets stämma utmanade Ohlson av Tobias Andersson i en strid om ordförandeposten, som Andersson förlorade.

Efter splittringen utbröt en strid om namnet SDU. Denna konflikt är i det nya förbundets ögon löst efter namnbytet till Ungsvenskarna SDU.

– Det gamla SDU har varit tydliga med att det enda de vill hålla på med är att motarbeta oss. Det är skönt att vi har gått skilda vägar. Nu kan vi förhoppningsvis fokusera på det politiska arbetet, säger Tobias Andersson.